Германия официално е в рецесия

Германия официално е в рецесия

Германия официално е в рецесия

Германската икономика изпадна в рецесия, след като се сви с 2,2% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо тримесечния период от края на миналата година, когато бе регистриран спад от 0,1%, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данните на статистическата служба Destatis.

Това е най-големият спад на брутния вътрешен продукт на тримесечна база от първата световна финансова криза насам, когато през първите три месеца на 2009 г. бе отчетено свиване от 4,7%.

Икономистите очакват значително по-дълбоко понижение през второто тримесечие, тъй като ограничителните мерки срещу коронавируса обхванаха целия април и първата половина на май.

Като цяло обаче германската икономика изглежда се справя по-добре от тези на Франция и Италия, които се свиха съответно с 5,8% и 4,7% през първото тримесечие.

Това се дължи отчасти на решението на 16-те федерални провинции на страната да позволят на някои заводи и строителни обекти да останат отворени  по време на пандемията както и на спасителният пакет, приет от правителството на канцлера Ангела Меркел.

Данните за последното тримесечие на 2019 г. бяха ревизирани от застой на спад с 0,1%, което на практика означава, че Германия официално е навлязла в рецесия след две поредни тримесечия на спад.

„Нещата ще станат по-лоши, преди да се подобрят“, коментира Карстен Брезски, икономист от ING Group. „Ако трябва да бъда по-конкретен, идните данни ще бъдат по-стряскащи, макар че най-лошото може би вече е зад нас“, добави той.

„Ако днешните данни са резултат от две седмици на спиране на икономическата дейност, последвалите три седмици на блокаж и постепенното отменяне на някои от мерките не предвещават нищо добро за второто тримесечие“, казва още Брезски.

На годишна база БВП на най-голямата икономика в Европа се е понижил с 2,3% през първото тримесечие, след ръст от 0,4% през периода октомври-декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ