Германия потвърди солиден растеж за второто тримесечие

Германия потвърди солиден растеж за второто тримесечие

Всички сектори от германската икономика са отчели растеж през второто тримесечие, сочат публикувани днес пълни данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Данните потвърждават предварителната оценка за нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП), публикувани на 14 август.

Държавните разходи, инвестициите и частното потребление са подкрепили растежа от април до юни, който е достигнал 0,5 на сто.

Увеличението е най-голямо при инвестициите в строителството и държавните разходи, които са нараснали с 0,6 на сто.

Данните потвърждават тенденцията на растеж в най-голямата европейска икономика, която все повече зависи от вътрешното потребление, тъй като износът отслабва, предаде БТА. Частното потребление се е засилило за осемнайсети пореден месец.

Износът се е увеличил с 0,7 на сто през тримесечието, а вносът е нараснал с 1,7 на сто, което е отнело чисто 0,4 процентни пункта от растежа.

Destatis обяви също така предварителна оценка за бюджетния излишък на Германия, който е на най-високо равнище от обединението на страната и е достигнал 48,1 милиарда евро спрямо 18,3 милиарда евро за същия период на миналата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ