Германската икономика се е върнала към растеж. Опасността от рецесия обаче остава

Германската икономика се е върнала към растеж. Опасността от рецесия обаче остава

Германската икономика се е повишила с 2,7% през 2021 г., връщайки се към растеж след спада от предходната година, сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от Си Ен Би Си.

През 2020 г. най-голямата европейска икономика се сви с 4,6% на фона на въвеждането на първия национален локдаун и строгите ограничителни мерки срещу разпространението на короанвируса.

„Въпреки продължаващата пандемична ситуация, затрудненията с веригите на доставки и недостигът на материали, германската икономика е успяла да се възстанови от резкия спад от миналата година, макар че тя все още не е достигнала равнището си от преди кризата“, коментира ръководителят на Destatis Георг Тил.

От статистическата служба поясняват, че германският растеж през 2021 г. продължава да е на 2% под ниво от 2019 г., което означава, че икономиката не се е върнала на предпандемичното си равнище.

През втората половина на 2021 г. се появиха знаци, че германската икономика може да бъде ударена тежко от проблемите с веригите на доставки, като през ноември водещите институти за икономически анализи в страната прогнозираха ръст на брутния вътрешен продукт за годината от 2,4%.

Перспективите за бъдещето икономическо представяне остават неясни заради пандемията.

В понеделник институтът „Роберт Кох" предупреди, че броят на заразените с COVID-19 в страната продължава да расте с голяма скорост, като последните данни бяха за 80 хил. нови инфекции за денонощие.

„Целогодишните данни маскират свиването на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2021 г., които подчертават високият риск от това икономиката да изпадне в рецесия в началото на настоящата година“, каза Карстен Бжески от ING Bank.

Икономистите от Pantheon Macroeconomics също отбеляза, че данните потвърждават рязко забавяне на  растежа на БВП през последното тримесечие на 2021 г.

В бъдеще те очакват растежът да бъде незначителен в началото на 2022 г., последван от възстановяване през второто тримесечие на 2022 г.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ