Годишната инфлация в Еврозоната се задържа на равнище 1%

Годишната инфлация в Еврозоната се задържа на равнище 1%

Годишната инфлация в Еврозоната е останала без промяна през август на равнище 1 процент, колкото и през юли, сочи експресна оценка на Европейската статистическа служба (Евростат), която не включва данни за целия ЕС.

През последните месеци инфлацията в 19-членния валутен съюз се задържа доста под определената от Европейската централна банка (ЕЦБ) цел за малко под 2 на сто, отбелязва ДПА.

Като се изключат силно променливите категории на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, равнището на инфлацията през август е било 0,9 на сто - без промяна спрямо юли.

Според предварителната оценка на Евростат за основните съставни части на инфлацията, очаква се през август най-много да са поскъпнали храните, алкохолът и цигарите (2,1 на сто спрямо 1,9 на сто през юли. Следват услугите (1,3 на сто спрямо 1,2 на сто през юли), промишлените стоки без енергията (0,4 на сто, колкото и през юли). През август енергията е поевтиняла с 0,6 на сто спрямо поскъпването с 0,5 на сто през юли, информира БТА.

В края на 2018 година ЕЦБ спря програмата си за икономическо стимулиране, действащ от 2015 година в подкрепа на икономическия растеж и засилване на инфлацията след финансовата криза в Европа.

През последните месеци обаче слабият растеж и инфлацията под целевото равнище отново предизвикаха безпокойства.

През юли президентът на ЕЦБ Марио Драги даде знак, че ще въведе нови стимули за предотвратяване на заплахата за еврозоната от ултраниската инфлация и забавянето на световната икономика.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ