Goldman Sachs с четири сценария за глобалната икономика след появата на "Омикрон"

Goldman Sachs с четири сценария за глобалната икономика след появата на "Омикрон"

Дали появата на новия вариант на коронавируса, който СЗО нарече "Омикрон" може да доведе до рестарт на пандемията с последствията на които станахме свидетели в последните две години.  Goldman Sachs представи четири възможни сценария за въздействието на новата мутация върху световната икономика, предава cincodias.elpais.com. Американската инвестиционна банка, която след нарастването на инфекциите в Европа вече намали прогнозите си за растеж, излиза с два негативни и два оптимистични сценария за това как може да се развие  ситуацията в зависимост от възможните инфекциозни характеристики на новия щам. 

Първият "отрицателен" сценарий  предполага, че характеристиките на варианта "Омикрон" биха довели до неговото по-бързо предаване от варианта "Делта" и че той може също да избегне имунитета срещу заразяване, макар и с малко по-висока или подобна смъртност като при "Делта". Според Goldman Sachs този модел би бил най-вероятният и би предизвикал реакция, подобна на тази при появата на варианта "Делта" през първото тримесечие на 2022 г., която постепенно би отстъпила с напредването на лечението. Банката предвижда, че при този сценарий световният растеж ще се забави до годишен темп на тримесечие между 2% и 2,5%“ под текущата си прогноза и че общият растеж през 2022 г. ще спадне от 4,6% на 4,2%. 

При този сценарий обаче растежът през 2023 г. ще се увеличи до 3,8%, което е с 0,3% над текущата прогноза на банката. Goldman Sachs добавя, че поради спада в търсенето, инфлацията през 2022 г. вероятно ще спадне под текущата ѝ прогноза за услуги и енергия, с неясно нетно въздействие върху основната инфлация на Индекса на потребителските цени. 

При втория "силно негативен" сценарий, за който банката смята, че е по-малко вероятен, както тежестта на заболяването, така и имунитетът срещу хоспитализация биха били значително по-лоши, отколкото при варианта "Делта". При този сценарий глобалният растеж ще бъде много по-нисък, отколкото в първия сценарий, но влиянието на инфлацията остава неясно. 

Goldman Sachs предупреждава, че глобалният растеж ще бъде "значително по-нисък" в сравнение с първия сценарий поради по-интензивния натиск в болниците, тежките ограничения и страховете на потребителите. 

При третия сценарий на "фалшива тревога", характеристиките на "Омикрон" го правят по-малко вирулентен от "Делта" варианта и няма значителен ефект върху глобалния растеж и инфлацията. В тази хипотеза всяка способност на новия вариант да надмине "Делта" в Южна Африка не е задължително да се пренесе в други географски райони с по-висока ваксинация/по-ниски нива на предходни инфекции. Ситуацията в световен мащаб остава сравнително същата. 

Четвъртият сценарий е "оптимистичен". "Омикрон" е малко по-заразен, но боледуването е по-леко. От Goldman Sachs определят тази възможност като спекулативен сценарий на "нормализиране", при който нетното намаляване на тежестта на болестта позволява на глобалния растеж да се запази по-висок, а инфлацията - вероятно по-ниска, тъй като ребалансирането на търсенето и възстановяването на предлагането на стоки и ръце се ускоряват. 

Прогнозите за първия сценарий, направени от Goldman Sachs, са в съответствие с тези, които Citibank обяви в доклад в петък, пише още испанското издание. Citibank твърди, че в зависимост от това дали бъдещите локдауни включват ваксинирани хора или не, се изчислява, че седмичните разходи ще варират между 0,2% и 0,5% от тримесечния БВП в Еврозоната, в сравнение с 1% от предишните локдауни. 

Също така от Citibank изчисляват, че консолидираното въздействие може да бъде до 2% от БВП на Еврозоната през четвъртото тримесечие. От банката обаче уточняват, че големината на спада ще зависи от фактори като продължителността на локдауните и интензивността на огнищата. В този смисъл нейните анализатори подчертават, че е намаляла корелацията между броя на инфекциите и намаляването на мобилността - показател, свързан с въздействието върху БВП.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ