Хоризонтът пред Германия – бавен икономически растеж

Хоризонтът пред Германия – бавен икономически растеж

Хоризонтът пред Германия – бавен икономически растеж

Германската икономика вероятно се е забавила през второто тримесечие, прогнозира днес министерство на икономиката и енергетиката на Германия, като се позовава на наличните икономически показатели, предаде ДПА. Това се случва след изненадващо силния растеж през първите три месеца на 2019 година.

След като едва избегна рецесия в края на 2018 година, германската икономика нарасна с 0,4 процента през първото тримесечие на 2019 година.

Министерството обаче прогнозира "слаба икономическа тенденция" за тримесечието, което приключи в края на юни.

Сигнали от сектора на услугите показват, че силният растеж ще отслабне, като ще продължи затихването и в промишления сектор, посочи министерството.

Пазарът на труда все още допринася за стимулирането на икономиката макар и с по-бавен темп. Същият ефект имат нарасналите доходи на домакинствата и мерките за данъчно стимулиране, според ведомството.

Отбелязва се, че също така се наблюдават "значителни низходящи рискове" заради търговските конфликти, Брекзит и геополитическото напрежение. Всички тези фактори се отразяват на световната икономика.

Германското правителство и анализатори понижиха икономическите си прогнози през последните месеци. Пролетната прогноза на правителството предвиждаше растеж от 0,5 процента за 2019 година

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ