Идва ли нов „супер бизнес цикъл“ с мощно поскъпване на ресурсите?

Идва ли нов „супер бизнес цикъл“ с мощно поскъпване на ресурсите?

Идва ли нов „супер бизнес цикъл“ с мощно поскъпване на ресурсите?

Инвеститорите отново се обръщат към суровините, чиито цени за първи път от много години започват да се покачват. Цената на петрола и другите основни стоки беше ударена от огромните излишъци в предлагането през 2020 г. заради ограниченията срещу COVID. Но сега цените започват да растат, стимулирани от очаквания за силно икономическо възстановяване  през 2021 г., което да доведе до значителен ръст в потреблението на основните ресурси, пише в анализ британското издание Файненшъл таймс.

Цените на петрола достигнаха над 60 долара на барел, а  стойността на медта достигна 8-годишен връх. Два основни пазарни индекса, единият следящ представянето на стоките и друг, представящ цените на индустриалните метали, повишиха стойността си с по 17% всеки от ноември, когато беше обявена първата ваксина, досега.

Към момента цените на ресурсите все още са далеч под техния връх от предишния „супер бизнес цикъл“, който беше достигнат през  юли 2008 г. Много анализатори обаче считат, че можем да видим повторение на значителното повишаване на цените, което беше регистрирано през 70-те на миналия век и от 2000 г. до 2008 г. Досега в икономическата история са отчетени 4 супер бизнес цикъла. Един след Първата световна война и един след Втората световна война с възстановяването на Европа, един по време на шоковите промени в цените на горивата през 70-те години и един по време на бурната индустриализация на Китай в началото на 21 в., който достигна своя пик през 2008 г.

„Супер бизнес циклите обикновено се случват след периоди на разхлабена монетарна политика на централните банки и обикновено продължават около десетилетие. Цените на стоките последно достигнаха връх преди около 10 години и сега са на по-ниско ниво спрямо момента, предхождащ възникването на предишните супер бизнес цикли, които започват през 1969 г.  и 1998 г.“, коментира Крис Уотлинг, главен пазарен стратег на аналитичната компания Longview Economics.

Някои анализатори като Лорънс Съмърс предупредиха, че това може да доведе до прегряване на икономиката, а от своя страна – до висока инфлация и финансова нестабилност. Въпреки това към момента правителствата не ограничават своите разходи, което е добре за пазара на стоки.

Някои от стоките се подхранват и от повишения интерес към възобновяемите енергийни източници и електромобилността. Такива например са мед, никел, сребро и платина – които се използват в производството на батерии, зарядни станции и увеличаване на енергийната мрежа. Ще отнеме известно време преди високото търсене бъде задоволено от достатъчно предлагане.

„Новите проекти отнемат между 4 и 10 месеца, като в началото сумите, които ще се плащат за тях  ще са доста високи. За да се осигури достатъчно производство в секторите, свързани със „зелената“ енергетика ще е необходимо цените да се увеличат с 20-30% към 2025 г.“, смята Майкъл Солдън  от Vontobel Asset Management.

“Препоръчваме инвеститорите да увеличат дела на ресурсите в своите портфейли, за да понижат инфлационния риск“, коментира Дан Вилалон, съдружник в AQR Capital Management. През последните пет години портфейл с 60% глобални акции и 40% американски облигации е носил средно годишно по 10% доходност (8,2% след приспадане на инфлацията), сочат данни на Northern Trust. Но поради високите цени на акциите се очаква през следващите 5 години такъв портфейл да носи само 3,6% и то преди инфлацията да бъде отчетена.

През 2000 г. по време на спукването на dot com балона цените на суровините значително поскъпват за сметка на цената на технологичните компании. Сега подборът на правилния портфейл от суровини ще осигури доходност на инвеститорите.

„Водещият плюс на ресурсите е, че те имат по-висока волатилност от повечето класове активи и следователно няма нужда да се разкрива голяма експозиция към тях, за да се осигурят доходи, които дават смисъл на диверсификацията“, коментира още Вилалон.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам