Свитото търсене от чужбина възпрепятства икономическото възстановяване на Китай

Свитото търсене от чужбина възпрепятства икономическото възстановяване на Китай

Свитото търсене от чужбина възпрепятства икономическото възстановяване на Китай

Промишлената активност в Китай е достигнала ниво от 50,8 пункта през април, спрямо 52 пункта през март, съобщи Си Ен Би Си, цитирайки данни на Националното статистическо бюро.

Това означава, че секторът се е задържал над равнището от 50 пункта, което разделя растежа от свиването. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът на мениджърите по доставките PMI за сектора на промишлеността да достигне ниво от 51 пункта през април.

Същевременно с това частното изследване на Caixin и Markit, което повече малки и средни фирми, отчете спад на PMI индексът до 49,4 пункта през април, което го поставя в територията на свиване. През март индексът бе на ниво от 50,1 пункта.

През февруари официалният промишлен PMI индекс се срина до рекордно дъно от 35,7 пункта, докато показателят на Caixin падна до 40,3 пункта, след като Китай предприе строги карантинни мерки в отговор на избухването на епидемията от коранавирус в Ухан.

През първото тримесечие на 2020 г. китайският брутен вътрешен продукт се сви с 6,8% на годишна база, което бе първият тримесечен спад от 1992 г. насам, когато започва и официалното отчитане на тримесечните икономически резултати..

От Националното статистическо бюро на Китай заявиха, че възстановяването на търсенето през април е било по-ниско от възстановяването на производството. От Бюрото също така акцентираха върху несигурността при експортния пазар, като някой китайски фабрики са отчели значителен брой отказани поръчки от чужбина.

 „Икономическото възстановяване на Китай беше възпрепятствано от свиването на търсенето в чужбина, въпреки че епидемията в страната до голяма степен е под контрол“, коментира Джаншен Джонг от CEBM Group, която е дъщерна компания на Caixin

 „Макар че промишлената активност се развива с по-бързо темпо, поръчките за износ паднаха на фона на ниско търсене. Възстановяването на вътрешното потребление също е ограничено“, добавя той.

Въпреки че към 25 април около 98% от големите фирми в Китай са възобновили производството, само 77,3% от тях съобщават, че работят на 80% или повече от обичания си капацитет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ