Икономиките на страните от Източна Европа тръгват надолу

Икономиките на страните от Източна Европа тръгват надолу

Икономиките на страните от Източна Европа тръгват надолу

В Европа вече няма страна без потвърден случай на коронавирус. Картината все още не е окончателно ясна, ситуацията е силно динамична, но наред с мерките за защита и здравни грижи за ограничаване на заразата, зачестяват и експертните анализи за отражението на епидемията върху икономиките и бизнеса.

Така например изследователският център Erste Research Group* преразгледа надолу прогнозата си за растеж на икономиката на държавите в Централна и Източна Европа. Новите очаквания са за растеж до 2,6% ( т.е. –0,3% в сравнение с предишната прогноза), като понижение от 0,3% се очаква в Чехия, Унгария и Полша, за Румъния прогнозата е за свиване с 0,5 %, а за Хърватия - дори още повече. Един от най-голремите рискове за икономиката на Хърватия е тежък спад в туризма, който формира около една пета от БВП на страната. Тази седмица има два важни набора от данни в държавите от ЦИЕ: индустрията и инфлацията. Растежът на промишленото производство все още е по данни за януари и няма вероятност този показател да е повлиян засега от Коронавирус. Въпреки това се очаква предстоящо свиване на този показател в Румъния и Чехия.

Инфлацията трябва да намалее през февруари в държавите от региона, освен в Полша. Очакванията за по-ниска динамика на цените на храните, както и скорошното понижение на цените на петрола вероятно ще доведат до по-ниски инфлационни отпечатъци. Централната банка на Сърбия трябва да поддържа равнището на политиката на фона на ниския инфлационен натиск и да чака решението на ЕЦБ.

В разгара си ли е инфлацията?

Инфлацията в Унгария намаля до 4.4% на годишна база през февруари, докато в Чехия тя се покачи до 3.7% на годишна база, обратно на очакванията на Erste Research Group. "Вярваме, че в Унгария пикът е достигнат през януари. Отсега нататък очакваме да наблюдаваме по-ниски инфлационни отпечатъци и там, и в други страни", казват от изследователската група.

Спадът на цената на петрола, който започна през февруари, но се задълбочи едва през март, трябва да бъде основният фактор за облекчаване на инфлационния натиск. С цената на петрола около 30 щатски долара за барел, негативното въздействие в сектора на транспорта и горивата ще бъде забележим. Освен това икономическото забавяне трябва да ограничи и натиска върху търсенето. В Румъния се очаква да се наблюдава подобно развитие като в Унгария с понижаване на инфлацията до 3.1% на годишна база.

Спадането на цената на петрола би трябвало да има дезинфлационни ефекти в подкрепа на режима на задържане на унгарската и полската централна банка. Страните от ЦИЕ са нетни вносители на петрол, следователно спадът на цената на петрола може да бъде положителен за региона.

Коронавирусът все още не е "заразил" продажбите на дребно

Продажбите на дребно все още са сравнително стабилни в целия регион, с изключение на Словакия, където растежът на сектора остана в червено. Динамиката на растежа в началото на годината остана подобна на тази, наблюдавана през цялата 2019 г. Обемът на търговията на дребно също се повиши в еврозоната през януари. Това е за периода преди избухването на епидемията с коронавирус, обаче. Следователно растежът на БВП през първото тримесечие не би трябвало да спадне видимо, освен ако данните за март не разочароват значително. Независимо от това перспективите са отслабени, казват от Erste Research Group.

* Erste Research Group е изследователски център, който има за цел да предостави на инвеститорите и компаниите възможно най-независим възглед за развитието на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа. Част е от Erste Group Bank AG (Erste Group) - един от най-големите доставчици на финансови услуги в Централна и Източна Европа, обслужващи 15,7 милиона клиенти в над 2700 клонове в седем държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ