Каква е разликата между заплатите на шефове и служители във Великобритания

Каква е разликата между заплатите на шефове и служители във Великобритания

Каква е разликата между заплатите на шефове и служители във Великобритания

Средното възнаграждение на директорите на големите британски компании е скочило с 23 процента през 2017 година и е със 145 пъти по-голямо от това на служителите им. Това сочи публикувано проучване на две асоциации - Хай пей сенчър (High Pay Centre) и Чартърд инститют ъв пърсънъл енд дивелопмънт (Chartered Institute of Personnel and Development), цитирано от Франс прес.

Годишното средно възнаграждение на генералните директори на 100-те компании членки на основния индекс на Лондонската фондова борса FTSE -100 е нараснало до 5,66 милиона лири (6,34 милиона евро), според изчисленията на двете асоциации. Това са данните за финансовата година, приключила в края на 2017 година, и представлява увеличение от 23 процента спрямо предходната година, уточнява Ройтерс.

Центърът Хай пей и институтът Чартърд обясниха, че това средно възнаграждение на ръководителите е малко изопачено от астрономическите суми, които получават двама от тях. Това са Джеф Феърбърн от групата БИ Ти Пи Пърсимън (BTP Persimmon) - 47 милиона лири и Саймън Пекам от производствената компания Мелроуз индъстрис (Melrose Inustries) - 42,8 милиона.

Годишното възнаграждение включва заплатата, краткосрочните и дългосрочните бонуси и плащанията за пенсия. В началото на юни министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия от консервативното правителство Грег Кларк представи законопроект, който задължава компаниите с над 250 служители да публикуват и обясняват всяка година разликата в заплащането между генералния директор и служителите. Този текст предстои да бъде обсъден и гласуван в парламента.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ