КЗК глоби Метро с 15 млн. лв. по жалба от Lidl

КЗК глоби Метро с 15 млн. лв. по жалба от Lidl

Комисията за защита на конкуренцията глоби търговската верига "Метро" с почти 15 милиона лева заради нелоялна конкуренция. Санкцията е заради "неразрешена сравнителна реклама и послания" от страна на "Метро", които наподобяват рекламите за т. нар. "тематични седмици" на конкурента Lidl.

„В хода на проучването по преписката, образувана по искане на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД, КЗК установи, че в периода от 5 март до 25 юни 2018 г. „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД провежда имиджова рекламна кампания, която включва телевизионна, радио, интернет и външна реклама като част от рекламните послания (видеоклипове и текстови реклами) и към настоящия момент са налични на Фейсбук страницата и Ютюб канала на дружеството. Комисията приема, че използваните в рекламата сюжети и послания като „ … Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/ чаената / веганската …“, ,Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го.“, посланията „Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро.Имаме го.“ и други подобни в цялост представляват неразрешена сравнителна реклама”, се казва в становището на антимонополния орган.

„По този начин се дискредитират и опетняват репутацията и доброто име, положението и дейностите на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД и се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда „тематичните седмици“, свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни. Създава се възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от „Лидл България ЕООД енд КО“ КД към магазините на „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД”, подчертават от КЗК.

За извършеното нарушение КЗК налага санкция в размер от 14 972 320 лв. (2% от нетните приходи от продажби за 2017 г.). Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд.

С пълното решение на КЗК можете да се запознаете ТУК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ