Основната пречка за бизнеса в България – недостигът на човешки ресурси

Основната пречка за бизнеса в България – недостигът на човешки ресурси

Основната пречка за бизнеса в България – недостигът на човешки ресурси

Основните приоритети на работодателите са четири - осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в Националния пресклуб на БТА при представяне на позициите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за развитие на страната през 2017 година.

„Основната пречка за бизнеса е недостигът на човешки ресурси - и то, не само висококвалифицирани. Необходимо е бърза и ефикасна реформа на образователната система. Данъкоплатците плащат пари, които не се връщат в икономиката. Принципът „парите следват ученика” да бъде преразгледан и професионалното образование да получи отново право на живот, защото универсалните гимназии се превърнаха в езикови”, каза Велев.

„Нужна е промяна в политиката на трудовата емиграция и облекчаване на внос на работна ръка - най-вече технически кадри. Трябва да се върви към споразумение с трети страни за внос на работници”, подчерта Велев. Той даде пример с държави от ЕС, които имат подобни споразумения със страни като Украйна Молдова и Армения.

„Откакто работодатели плащат първите три дни от болничните листове, те нараснаха от 7 милиона на 13,5 милиона годишно”, каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. „Класовете за трудов стаж пречат на бизнеса”, допълни той.

„С увеличаване на преките данъци върху доходите ще бъде ударена средната класа”, отбеляза на свой ред Кирил Домусчиев, председател на КРИБ и призова за запазване на сегашната данъчна система. „Не ни трябват нови ТЕЦ-ове и да наливаме милиарди в ядрената енергетика. Който иска да прави атомна централа - да поеме риск и да строи без държавно участие и гаранции”, допълни той.

„Електронното управление е приоритет, на който бизнесът държи. То трябва да обхваща всички публични дейности, включително здравеопазването и правосъдна система”, посочи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

„Колкото и малко се да увеличат данъците това веднага се отразява на международните класации за икономика”, предупреди той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ