ЕЦБ алармира: Протекционизмът заплашва световния икономически растеж

ЕЦБ алармира: Протекционизмът заплашва световния икономически растеж

ЕЦБ алармира: Протекционизмът заплашва световния икономически растеж

Засилващият се протекционизъм заплашва световният икономически растеж. Според анализ на Европейската централна банка перспективите пред глобалната икономика са за забавяне на растежа.

„Увеличиха се близкосрочните перспективи за по-съществен търговски протекционизъм, което може да има значително въздействие върху глобалната икономическа дейност и търговията”, се посочва в доклада на ЕЦБ.

Рисковете, свързани с евентуалните проблеми в процеса на реформиране в Китай и с геополитическата несигурност, касаеща Брекзит, също могат да влошат световния икономически растеж, изтъкват от Европейската централна банка.

Вчера Еврокомисията също предупреди, че европейските износители отчитат засилване на протекционизма през миналата година. Данните, които са от годишния доклад на комисията за търговията и инвестициите, се появяват на фона на нарастващото търговско напрежение между ЕС и САЩ, след като Брюксел отговори с контрамерки на американските мита върху стоманата и алуминия.

Протекционизмът е обречен на провал и е разрушителен, а се засилва, каза еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

Примери за търговски бариери са ненужните стандарти за безопасност, административните пречки и тавани за внос, въведени от страните по света, които правят по-труден износа за тези държави.

Като цяло през 2017 година са отчетени 67 нови търговски бариери, които общо в световен мащаб стават 396 и потенциално струват на европейските компании над 23 милиарда евро (26,8 милиарда долара) неосъществен износ, отбеляза Малстрьом.

Същевременно Европейската комисия е успяла да отстрани 45 търговски бариери миналата година, засягайки ключови износни сектори като авиация, автомобили, електроника, текстил, фармацевтика, храни и селскостопански продукти, стомана и услуги.

Докладът за 2017 година не включва новите американски мита от 25 и 10 процента съответно за стоманата и алуминия, които влязоха в сила от 1 юни, изтъкна Малмстрьом.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ