Технологични стартъпи и компании еднорози са пред колапс

Технологични стартъпи и компании еднорози са пред колапс

Технологични стартъпи и компании еднорози са пред колапс

Множество технологични стартъпи и компании еднорози са изправени пред колапс заради кризата, предизвикана от световната пандемия. С това идват и огромни загуби за банките и инвеститорите, които са отпуснали средства за тяхното функциониране.

Още в началото на април, компании от сектора в Европа предупредиха за прииждаща опасност за тяхното функциониране. Кризата, предизвикана от коронавируса Covid-19 принуди голяма част от технологичните стартъпи да преосмислят дейността си и да я пренасочат, отговаряйки възможно най-добре на създалата се ситуация.

За да се предотврати краха на тези компании, компании от бранша препоръчаха Европейският съюз да задейства бързо финансиране на фирми, разработващи технологии за справяне с пандемията, да отложи някои данъчни срокове и да предостави финансова помощ на вече планираните инвестиционни сделки.

Технологичните старъпи в Силиконовата долина също по нищо не отстъпват на европейските по очаквания за загуби. Те заявиха, че това е по-тежка криза от ".com балонът".

В същото време т.нар. компании "еднорози" също са изправени пред сериозни изпитания.

В последните дни на месец март, компанията за споделено пътуване Bird покани своите служители на "половинчасова видеоконференция", за да им разясни някои подробности около особената ситуация предвид световната пандемия. "Срещата" продължила само 2 минути, в които служител казал на 406 служители, че са уволнени. И защо ви разказваме това? 

През изминалата година такива компании за споделено пътуване наливаха безумно много пари, губейки от всяко едно наето превозно средство. Bird и Lime бяха първите такива компании, които достигнаха пазарна стойност от 1 милиард долара и станаха стартъп еднорози.

Това е само един пример от кризата в стартъп компаниите. Много от тях ще банкрутират, пишат от NPR. Хиляди служители от сектора ще изгубят работата си. Мартин Пичинсън, който е ветеран от Силиконовата долина казва, че тази криза "засенчва" всички останали досега. Той се занимава с финансиране на провалили се стартъп компании, което предвид настоящата ситуация увеличава работата му с нарастващия брой стартъпи в криза.

Това може да се окаже краят на ерата за рисков капитализъм - ера, в която милиарди долари се инвестираха в стартъпи с надеждата, че те ще "проправят" пътя си към доминиране на пазара. 

С кризата, предизвикана от Covid-19, много от еднорозите са напът да загинат. Lime, която достигна пазарна стойност от 2,4 милиарда долара в един момент в момента се оценява на около 400 милиона долара.

В САЩ отначало изглеждаше, че стартъпите няма да успеят да получат държавно финансиране. Но след няколко промени в изискванията, сега ситуацията малко се промени. Въпреки това стартиращите компании все още ще трябва да правят сложни разкрития относно своите инвеститори. 

Но това, че технологичните компании могат, не означава, че трябва да се възползват от държавните помощи, пише Techxplore. Една правна и етична подробност е включена в законопроекта: Като част от процеса на кандидатстване, компаниите са помолени да удостоверят, че „настоящата икономическа несигурност прави това искане за заем необходимо за подпомагане на текущите операции на кандидата“.

В същото време японската SoftBank предупреди, че ще претърпи сериозни загуби заради колапса на технологичните стартъпи. От банката обясниха, че очакват първата им загуба от 15 години насам именно заради загубите от инвестициите в технологични компании. Компанията обясни, че очаква загуби от 12,5 милиарда долара през фискалната им година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ