Дълга рецесия за Великобритания при твърд Брекзит

Дълга рецесия за Великобритания при твърд Брекзит

Дълга рецесия за Великобритания при твърд Брекзит

Великобритания е застрашена от непосредствена и продължителна рецесия, ако не успее да постигне споразумение за бъдещите си отношения с ЕС след Брекзита през март, предупреди рейтинговата агенция Standard & Poor's, цитирана от Асошиейтед прес. Подобен сценарий би довел и до увеличаване на безработицата и инфлацията.

В широкообхватен доклад Standard & Poor's посочва, че Брекзит без постигнато споразумение с ЕС може да тласне британската икономика към умерена рецесия и да намали потенциала й за икономически растеж в дългосрочна перспектива. Агенцията прогнозира, че през 2019 година икономиката на Великобритания ще се свие с 1,2 процента, ако няма споразумение, спрямо икономически растеж от 1,3 процента, който Standard & Poor's очаква, ако бъде постигнато споразумение.

Според доклада евентуален неуспех на преговорите за сделка за Брекзит ще доведе до спад от 5,5 процента на британската икономика за период от три години, като се посочва, че голяма част от загубата "вероятно ще бъде трайна".

Standard & Poor's обяви, че макар да остава основната теза - споразумение между Великобритания и ЕС за бъдещите им икономически отношения, то има "нарастващ риск Обединеното кралство да се отдели от ЕС и, което е по-важно, от единния пазар на ЕС без споразумение в края на март".

Великобритания задейства двугодишния си график за напускане на ЕС след референдума за членството си, на който през юни 2016 година британците гласуваха за Брекзит, а на срещата на върха на европейските лидери през този октомври трябваше да бъде постигнато споразумение. Така парламентите на страните членки щяха да имат време да гласуват споразумението преди Брекзита през март. Срещата на високо равнище обаче не доведе до консенсус заради разногласията по въпроса как да се гарантира, че няма да се въведе отново физическа граница между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Standard & Poor's се опасява, че при сценарий без сделка ще бъдат наложени мита за износа на британски стоки, ще бъдат въведени отново митническите проверки и ще има ограничения, които могат да се отразят на пътуващите и работещите. И макар че същите мерки биха се прилагали и за европейските продукти, които пресичат Ламанша, повечето икономистите са убедени, че Великобритания ще е по-засегнатата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ