Проверки в зимните курорти за качеството на храните

Проверки в зимните курорти за качеството на храните

За периода от 2 януари 2019 г. до 31 януари 2019 г., във връзка със текущия зимен туристически сезон, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 248 извънредни проверки в заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, туристически, подвижни, временни, сезонни, с дейност „кетъринг“ обекти, както и такива, предлагащи услугата „All inclusive“ на територията на Смолян, Благоевград, София град и София област. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Съставени са 6 акта за установяване на административно нарушение. 34 са издадените предписания за отстраняване на установени несъответствия

Възбранени и насочени за унищожаване са близо 65 кг храни от животински произход без етикетировка и с изтекъл срок на годност. Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване, неправилно етикетирани храни, некоректно водене на записи по Системата за безопасност на храните и лоша хигиена и извършване на дейност в обекти без регистрация по чл. 12 от Закона за храните. Целта на традиционните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти в този период на годината в зимните ни курорти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от собственици на заведения и хотелиери. Агенцията извършва проверки в зимните ни курорти от 10 декември 2018 г. и те ще продължат до края на сезона през 2019 г

 

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ