Другите предложения за девиз на българското председателство на Съвета на ЕС

Другите предложения за девиз на българското председателство на Съвета на ЕС

Другите предложения за девиз на българското председателство на Съвета на ЕС

 „Съединението прави силата“ за мото на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. бе одобрен като окончателн вариант от министерски съвет днес, съобщи министър Лиляна Павлова. Девизът ще има и английски превод, който ще бъде следният: „United We Stand Strong“.

Мотото е предложено от участниците в поредица от фокус-групи и тествано в национално представително проучване. В края на 2016 г. „Галъп интернешънъл“ провежда социологическо изследване, чиято основна цел е да отговори на въпроса с какви ценности и образи българите асоциират страната ни през призмата на това, с което тя обогатява Европейския съюз. Изследването показва, че основните общоевропейски ценности, които всички целеви групи посочват като присъщи за българите, са толерантност, солидарност, единство.

Девизът „Съединението прави силата“ е най-разпознаваемият и харесван сред българите. От една страна словосъчетанието се свързва с историята на страната ни и държавността, а същевременно и отразява идеята за обединена и солидарна Европа. България беше описана и като естествен представител на Балканите и най-вече на Западните Балкани по пътя им към Европа.

Другите предложения за девиз (слоган), които са посочени в социологическите дискусии, но не набират достатъчно подкрепа са били:

„Силни заедно” (Stronger Together);

„Заедно можем повече” (Together We Can Do More);

„Сигурност и просперитет” (Security & Prosperity);

„Европа във вярна посока” (Europe: the Right Way);

„Европа на новото поколение“ (Europe of the New Generation).

Участници във фокус-групи са млади хора с различен професионален и възрастов профил, експерти, лидери на мнение, чужденци, които живеят и работят в България, поясни министър Павлова. Според тях това, което днес би направило впечатление на чужденците са: талантливите български деца, качествената интернет връзка, нематериалното културно наследство и етническата толерантност, уникалната природа и натуралната храна.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ