България

Политика

|

Общество

|

Гешев поиска в Брюксел да се засили мониторинга за върховенството на закона

Гешев поиска в Брюксел да се засили мониторинга за върховенството на закона

Да се засили мониторинга на върховенството на закона в България е предложил главният прокурор Иван Гешев на работна среща с евродепутати. Той беше изслушан от
мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент, след което направи изявление пред журналисти в Брюксел

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", заяви той, цитиран от bTV и Нова телевизия.

Иван Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години. 

"Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени", каза още той. 

По думите му се констатира  нарушение на закона, липсва на информиране на прокуратурата за  нарушения към лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

"Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим е срещу престъпността", каза още той. 

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, каза още главният прокурор. 

"Имаме желание за участие в реформа. Не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 година. Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. Ние имаме желание да участваме в тази реформа този път. В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев. 

Той добави, че решението на КС е много ясно- главният прокурор може да бъде разследван. 

"Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари. Отчетността е зависима от законодателя. Тя не е проблем на прокуратурата и на главния прокурор. А на законодателя. Ние изпълняваме законите", каза още той. 

Гешев е имал и срещи със зам.-председателя на ЕП Михал Симечка, както и с председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер

На работно посещение в Брюксел по същото време е и премиерът Кирил Петков, на когото също му предстоят изслушвания пред евродепутати.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ