Главният санитарен инспектор: Намираме се в началото на сериозен епидемичен подем

Главният санитарен инспектор: Намираме се в началото на сериозен епидемичен подем

Главният санитарен инспектор: Намираме се в началото на сериозен епидемичен подем

Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното в Китай, донякъде вече и в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозен епидемичен подем. Това каза Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция на Националния оперативен щаб в зала "Изток" на Народното събрание.
Вълната, която можем да очакваме, би следвало да е в продължителност на два месеца и половина, допълни той. "Пак казвам, имаме си работа с доста непознат агент, не всичко е изяснено от гледна точка на това, кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване и кои мерки как влияят на епидемичния процес", посочи той.
Д-р Кунчев сподели, че специалистите се надяват с промяна на времето, подобно на другите респираторни вируси значително да се ограничи разпространението на COVID-19. Надяваме се това да се случи и с този, но нямаме гаранции, отбеляза д-р Кунчев.
Пикът ще зависи от това какви мерки взимаме. В света имаме няколко модела на поведение. Резултатът от тези мерки е доста различен, коментира той. Примери в това отношение са страни като Италия и Испания.
Същевременно във Виетнам, който е много близо до Китай, доста активно успяха да ограничат разпространението. По думите му това е резултат не само на мерки, но и на мисленето на обществото и на неговия манталитет като цяло. Кунчев бе категоричен, че по-голяма част от мерките са в ръцете на отделния човек, в неговото съзнание да спазва указанията. "Това ще е ключово за това каква ще е заболеваемостта", отбеляза Кунчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ