България

Политика

|

Общество

|

Всички са чисти, реши антикорупционната комисия за "Апартаментгейт"

Всички са чисти, реши антикорупционната комисия за "Апартаментгейт"

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките по имотните сделки на Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов. Това става известно от решенията на комисията.

Те бяха разследвани от КПКОНПИ по серия публикации в медии преди няколко месеца, за имоти, купени на по-ниски цени от пазарните.

При Лозан Панов КПКОНПИ е приела, че сигналът срещу него в качеството му на председател на Върховния касационен съд и председател на Административен съд - София - град в периода 2007-2012 г. ще бъде препратен към Инспектората на ВСС.

В сигнала се съдържат твърдения за облагодетелстване чрез служебно положение на Лозан Панов - председателя на ВКС, както и нарушаване на изискванията на Висшия съдебен съвет за висок морал на представителите на съдебните власти.

Останалите шест производства за конфликт на интереси са прекратени, като преписи от решенията ще бъдат изпратени до съответните прокуратури. 

Подробно с мотивите за всяко едно от решенията по 7-те проверки, можете да се запознаете ТУК

Комисията е прекратила и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, като този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председател на общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация в подадена декларация във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков и Йончева сигналите също бяха за имотни сделки.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ