България

Политика

|

Общество

|

МВР предава на прокуратурата материалите от проверката за цената на електроенергията

МВР предава на прокуратурата материалите от проверката за цената на електроенергията

МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената на тока у нас. Налице са данни за престъпление, съобщават от МВР.

Проверката е започнала през септември 2021 г. и е инициирана след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията у нас, предлагана на платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента „Ден напред“.

Обект на проверката е бил периодът между месеците юни и август 2021 г. , когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигнала до 400 лв. за мегаватчас.

Главна дирекция „Национална полиция“ е изискала информация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от Енергийния системен оператор (ЕСО) и Българската независима енергийна борса. Била е създадена и работна група между експерти от ГДНП и КЕВР, която е извършила проверка и направила анализ на предоставените документи.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност Българският енергиен холдинг (БЕХ) чрез определено дъщерно дружество да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност на пазара за пазара „Ден напред".

Установено е също, че за периода от 15 юли 2021 г. до 3 август същата година са работили само две генериращи мощности в ТЕЦ „Марица Изток 2“, а лсед 4 август постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода – от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на „ТЕЦ Марица изток 2".

Анализът на тази информация е довел до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени.

От МВР допълват, че може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от ТЕЦ „Марица Изток 2“ са осъществили състав на престъпление по смисъла на чл. 219 от Наказателния кодекс .

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ