Националната лотария атакува пред ЕК идеята за национализиране на лотарийните билети

Националната лотария атакува пред ЕК идеята за национализиране на лотарийните билети

Националната лотария атакува пред ЕК идеята за национализиране на лотарийните билети

Националната лотария е сезирала Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Това съобщи в ефира на Нова тв изпълнителният директор на компанията, която организира лотарийните игри с търкането на билетчета Димитър Ганев. Милен Ганев и Димитър Ганеви са съдружници в "Национална лотария" АД и "Ню геймс", където мажоритарен дял държи Васил Божков.

Забрана за организиране на лотарийни игри от частни фирми е основното предложение в законопроект на Валери Симеонов и още 6-ма депутати от „Обединени патриоти“, който неочаквано и за самия Симеонов срещна категорична подкрепа от премиера Борисов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и финансовия министър Владислав Горанов.

Симеонов разви идеята в законопроекта като „национализиране“ на игрите на щастието с лотарийните билети, а Горанов внесе уточнението, че по-скоро става въпрос за „установяване на държавен монопол“. Ако минат в парламента, поправките ще засегнат сериозно хазартния бизнес на Васил Божков, както призна и самият той на среща снощи с фенове на „Левски“. Според изтеклата неофициална информация, Божков е обяснил в прав текст, че „държавата ми взема бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за “Левски”, той умира.“

“Срещнете се Бойко Борисов, той може да бъде разубеден. На мен не ми вдига телефона. Трябват 5000-10 000 човека, а не 500. Вие знаете какво да правите”, заявил Васил Божков, според информации в няколко спортни сайта.

Представителите на различните фенски сдружения са обявили, че искат да запознаят всички свои членове със ситуацията, преди да вземат решение за евентуални действия. Насрочена е нова среща между Васил Божков и запалянковците. Тя ще е във ВИП-а на стадион “Георги Аспарухов” в сряда, 22 януари, от 19 часа. На нея Божков ще очаква окончателната позиция на всички фенклубове на “Левски”.

Тръстът “Синя България” също обяви, че ще обсъди и оповести позицията си в най-кратки срокове. „Тя ще е съобразена с нашата основна стратегическа цел - политическо-икономическа и финансова независимост на клуба”, съобщиха от тръста.

Междувременно от „Националната лотария“ излязоха с позиция по повод готвения законопроект, в която се казва, че "фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство  ще причини огромни репутационни и финансови щети на България“.

„Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт", пише още в тази позиция с изричното уточнение, че последствията от законопроекта ще бъдат най-вече за данъкоплатците.

 „Очевидно г-н Симеонов няма никакви познания по нашата материя. Това е нормално, не е длъжен да ги има. Но непознаването на Конституцията вече е друго нещо. Всеки има право да прави бизнес“, коментира още днес в ефира на Нова тв Димитър Ганев.

„Данъци в хазарта няма, има държавна такса, така е решило законодателството. Има 2 начина за плащане на тази държавната такса. Единият е по-голяма основа, по-малка ставка. Другият е по-малка основа, по-голяма ставка. Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни варианта прецениха, че за да може да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребителите е по-добре да изберем вариантът при който плащаме такса върху по-малка основа. Законът дава право да се избира“, обясни Ганев и подчерта, че всяка проверка на Комисията по хазарта през последните 5 години не е установявала никакви нарушения. Постъпленията от тези такси да отиват директно в Министерството на младежта и спорта, вместо в държавния бюджет, предложи той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ