България

Политика

|

Общество

|

Почти всяко трето жилище в България е необитаемо

Почти всяко трето жилище в България е необитаемо

Почти всяко трето жилище в България е необитаемо, показват данни на неправителствената организация „Хабитат-България“. Според данните у нас има общо 3,9 млн. жилища, като 1,2 млн. от тях са  необитаеми, което прави 31% от общия им брой.

„В градовете необитаемите жилища са 25% от всички, в Пловдив този дял е 26%, а във Варна 30%. В това число влизат и вилни имоти, както и такива закупени с инвестиционна цел“, коментира Минчо Бенов, директор на организацията, цитиран от БНР.

Високият дял на празните жилища има два основни ефекта. От една страна той води до изкуствено покачване на цените на жилищата, тъй като понижава конкуренцията на пазара на имоти. От друга страна той води то това много домакинства да живеят в пренаселен имот. „В градовете пренаселените жилища са 48%, а в селските райони – 34%. Ние сме на второ място по пренаселеност в ЕС след Румъния“, поясни Бенов. Средният показател на пренаселеност за страните от ЕС е 18%.

Бенов счита, че за да се решат тези проблеми е необходимо осъвременяване на националната жилищна  политика.

По думите му, необходимо е да се създадат стимули и условия необитаемите жилища да се отдават под наем, да са в оборота на имоти. Цените на недвижимата собственост в големите градове правят недостъпни жилищата, особено когато става дума за първи дом. „Може би трябва да се създаде някакъв вид медиация, с която да има сигурност за собственика, че имотът ще се стопанисва добре, а за наемателя, че няма да бъде изгонен или да скочи цената (наема). За разлика от страните в Западна Европа, у нас липсва каквато и да е регулация на наемния пазар“, добави той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ