Актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев с ордени от президента

Актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев с ордени от президента

Актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев с ордени от президента

Днес е своеобразен празник на българския талант, прекрасно реализиран, упорито защитаван и безапелационно приет, оценен и аплодиран.

Това каза президентът Румен Радев, цитиран от DarikNews, докато връчи днес високи държавни отличия на деветима дейци на културата и изкуството, които определи като големи творци, ярки личности и достойни българи, посветили се на духовния напредък.

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 режисьорът Адела Пеева беше отличена с орден "Стара планина" - първа степен.

Румен Радев удостои с орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова

Актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и педагог проф. Милко Коларов също бяха удостоени с орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие. Държавният глава връчи орден "Св.св. Кирил и Методий" - втора степен, на писателя и преводач Петър Велчев и на д-р Иван Ангелов - директор /2000-2015/ на Народната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.

Богатите биографии на отличените ясно показват, че зад тях изпъква силата на изкуството, с която то пленява ума и въображението, каза президентът Радев. Тази сила присъства във вас, защото тя е силата на словото, на музиката и танца, на сценичния образ, добави държавният глава, който определи отличията като признание не само за таланта, трудолюбието и успехите на наградените, а преди всичко за това, че те предават духа на свободното творчество на многобройни млади последователи. Убеден съм, че успехът на вашето духовно лидерство и културна мисия е успех за цяла България, каза още държавният глава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ