Вечерен час от днес в цялата Смолянска област

Вечерен час от днес в цялата Смолянска област

Вечерен час от днес в цялата Смолянска област

Седми ден на социална изолация след въвеждането на извънредното положение в България. Все повече градове въвеждат вечерен час, а полицията ще следи да нарушители в готовност да налага солени глоби. За първи път вечерен час се въвежда за цяла област в страната - Смолянска.

Засилени мерки започват да действат и за ромските квартали, където на населението ще се разясняват какво е това коронавирус, как се предава и как да се предпазят живеещите в квартала. Въвеждат се и икономически мерки в полза на бизнеса. В Пловдив, например, до края на годината заведенията се освобождават от плащането на тротоарно право. 

Вижте подробностите:

Варна - Телефонна линия за психологична подкрепа на деца, ученици, родители и педагогически специалисти се открива във Варна, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности”. Екип от Общинския център за психологична подкрепа ще поема обажданията. Линията за връзка с подкрепящите специалисти е възможност за преодоляване на емоционални последици от условията на принудителна социална дистанция. Всеки работен ден родители, деца и педагози могат да разговарят с психолозите при спазване на принципите за доброволност и дискретност. Въпроси могат да бъдат изпращани и по електронна поща. Телефонна консултация: Цвета Стоянова – детски психолог, кариерен консултант: всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038. Онлайн консултация /електронна поща: Боряна Чалъкова -  клиничен психолог, психотерапевт: всеки работен ден от 10 ч. -  12 ч. e-mail: together.withb@gmail.com;  0887 498 047. Марина Габровска -  психотерапевт, медиатор: всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч. e-mail: together.withm@gmail.com; 0885 911 728. Националната телефонна линия за деца 116 111 денонощна

Бургас - Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на Република България, от „Варна Бус“ преустановяват изпълнението на курсовете по направление Бургас - Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Към момента автобусната връзка между двата града се осъществява чрез някои тези курсове като актуална информация може да се намери онлайн. 

Карнобат - В Община Карнобат се въвеждат изключително строги ограничения, след oоказания случай на коронавирус в града. Кметът на града Георги Димитров напълно забрани достъпът до паркове, детски и спортни площадки в общината. Нарушителите ще бъдат санкционирани. Предстои да се преустанови събирането на местни данъци и такси, както и заявяването на административни услуги на гишета в Центъра за административно обслужване на гражданите. Прекратява се събирането на таксите за услугата Домашен социален патронаж.

Велико Търново - Всички детски площадки във Велико Търново са затворени, за да се избегне струпване на хора. Това е поредната противоепидемична мярка, която кметът Даниел Панов и общинският кризисен щаб предприемат срещу разпространението на Covid-19. Продължава дезинфекцията на улиците, на автобусните спирки и обществените пространства, два пъти дневно се обработват с дезинфектант автобусите. С принудителна мярка вчера са затворени 12 обекта заради неспазване на изискванията за хигиенни и санитарни мерки, както и за социална дистанция. По инструкция на РЗИ магазините за дрехи втора употреба няма да приемат посетители. 

Сливен - В Сливен се затварят магазините за промишлени стоки на Кооперативния пазар. От 20 март ще бъдат затворени магазините за промишлени стоки на общинския пазар. Търговците няма да заплащат наем на общината за периода от 20 март до края на месеца. Дезинфекция се прави на детски площадки, спирки, пазарът, пейки и други.

Затварят прохода „Шипка” до 27 март за всички превозни средства. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Спирането на движението е поради свързването на обхода на Габрово с първокласния път чрез кръстовище. Трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути.

Казанлък - Кметът на Казанлък Галина Стоянова разпореди още по-строги мерки за достъп от и до ромския квартал "Кармен". От днес всички северни входно-изходни пътища на квартала са затворени. Единственият вход и изход за "Кармен" остава в западната му част - към ул. "Чаталджа". Полицаи ще контролират денонощно достъпа до квартала и излизането на жителите му от него. Целта на въведената мярка е максималното ограничаване на движението на лица от други населени места, които нямат регистрация в Казанлък. 

Нова Загора - В Нова Загора е въведен вечерен час за непълнолетни и пропускателен режим в ромския квартал "Шести". Водачите на таксиметрови коли трябва да са оборудвани с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти. Контролът е възложен на полицията.

Пловдив - Община Пловдив предлага пакет от мерки в подкрепа на малкия и микро бизнес. До края на годината заведенията се освобождават от плащането на тротоарно право, разсрочат се и всички дължими концесионни такси за 2019 г., а за 2020-а те ще се начисляват само за времето, в което съответните обекти са работили. Търговците, плащащи патентен данък, няма да го дължат за 3 месеца до края на май, а платилите патента за март ще важи за юни 2020 г. Предвижда се още заведенията, ползващи под наем общински паркинг да не палат за времето, в което не са работили. Полицейското присъствие в пловдивския квартал "Столипиново" ще се засили. С мегафон жителите на квартала да бъдат допълнително информирани, че задължителните мерки са само в тяхна полза и са свързани с тяхното здраве и живот.

Смолян - Въвежда се вечерен час за цялата Смолянска област като една от мерките срещу разпространение на коронавирус след потвърдената първа положителна проба за COVID- 19 в Смолян. Вечерният час е от 22.00 часа до 6.00 часа сутринта. Регионалната здравна инспекция открива Горещ телефон за сигнали от граждани от различно естество, тел. 0884495765 ще отговаря денонощно. Горещи телефонни линии разкриват и общините в областта, както и БЧК. 

Благоевград - Дезинфекцията на открити обществени площи с цел предотвратяването на разпространението на коронавирус продължава в Благоевград. Извършва се ежедневна дезинфекция на пешеходните зони и кварталните детски площадки.

Гоце Делчев - В община Гоце Делчев се забранява посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места. Това се посочва в заповед от кмета Владимир Москов, относно изпълнението на противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Пред търговските обекти не се разрешава да се разполагат щендери, маси и други за излагане на стоки, плодове и зеленчуци. Преустановява се ползването на улични автомати за напитки. Забранява се събирането на повече от две непълнолетни лица на обществени места – паркове, градинки, дворове на училища и детски градини, спортни площадки и други. Забранява се излизането на непълнолетни лица за времето от 20.00 часа до 08.00 часа без основателна причина – посещение на личен лекар, лечебно заведение, аптека и магазин за хранителни стоки.

Брезник - Вечерен час за малолетни и непълнолетни лица е въведен в Брезник. Заповедта е на кмета Васил Узунов и влиза в сила от днес. Нейната цел е да се ограничи разпространението на заразата от корона вирус. След 20 часа децата и жителите на общината под 18-годишна възраст нямат право да напускат домовете си. Забраната няма срок на действие. Той може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка.

Левски - Забраняват ежеседмичния съботен пазар в град Левски, както и пазарите в населените места на общината. Забранено е струпването на хора на всички обществени места, паркове, градини и други публични площи, в това число за спортните и детски площадки. Затворени са пенсионерските клубове и клубовете на хора с увреждания.

Видин - Почистват се улиците в централната градска част, както и местата пред аптеки, хранителни магазини, ж.п. и автогари, болница, поликлиника, обществени сгради и други обекти, където се събират повече хора. Дейностите ще продължат ежедневно, като бъдат ще обхванати постепенно и главните улици в жилищните квартали. Медицински специалисти правят на място скрининг на всички пристигащи с автобуси и ж.п транспорт от Плевен и София, а тези с повишена температура се насочват за изследвания.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ