Петима задържани след спецакцията за вноса на отпадъци

Петима задържани след спецакцията за вноса на отпадъци

Петима задържани след спецакцията за вноса на отпадъци

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа след мащабната спецакция, провела се на територията на цялата страна. Това съобщи по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ разследването  е започнало в началото на месец януари.

"Групата е създадена с користна цел и участват длъжностни лица - зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ-Плевен", обясни тя.

И допълни, че днес са претъсени общо над 40 адреса на територията на цялата страна - София, Правец, Ботевград, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от община Кюстендил.

"В хода на разследването са събрани множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос от отпадъци от Италия. Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск за съгласуването на нотификациите, въпреки че те не отговаряли на изискванията. Служителите, които отказвали да съдействат били принуждавани да напуснат министерството",  уточни тя.

Милева обясни, че всяко дружество, което генерира опасен отпадък е длъжно в рамките на 1 година да го изнесе извън България или да го предаде за преработка. За да изнесе опасния отпадък, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ.

"Според събраните доказателства, Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на контролирани от него дружества. От тази схема се е възползвало търговско дружество, което има рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори. Първоначално този отпадък е изнасян в Германия без да се застрашава околната среда. За тази услуга се плащала висока цена. С цел да се спестят пари, дружеството започнало да оплзотворява отпадъците си, изпращайки ги на контролирани от него дружества. Така се е генерирала огромна печалба и се избягвало заплащането на данъци в големи размери", допълни още тя. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ