Бразилия, Индия и Русия - горещите точки на пандемията в момента

Бразилия, Индия и Русия - горещите точки на пандемията в момента

Бразилия, Индия и Русия - горещите точки на пандемията в момента

Епидемията от коронавируса Covid-19 в Бразилия в момента е най-бързо развиващата се в света, представляваща 13% от новите случаи в световен мащаб през последната седмица. За изминалото денонощие в страната са регистрирани нови 14 288 зарази и 735 смъртни случая заради усложнения от вируса. В страната общо потвърдените положителни проби надхвърлят 255 000, а смъртните случаи са почти 17 000. Оздравелите от Covid-19 там вече са повече от 100 000 души.

В същото време броят на отчетените зарази в Индия се повиши с най-бързите темпове до 100 000 от всички държави в Азия. За изминалото денонощие там бяха отчетени 4 630 новозаразени, спрямо рекордните за 17 май 5 050 души. Общо смъртните случаи заради усложнения от Covid-19 в страната са почти 3 200, а излекувалите се са почти 40 000.

В Русия за изминалото денонощие отново бяха отчетени под 10 000 нови зарази - 9 263, спрямо 8 926 на 17 май, 9 709 на 16 май и 9 200 на 15-и. Общо потвърдените положителни проби от коронавируса там са почти 300 000, а броят на починалите заради вируса е малко над 2 800 души.

Руският премиер Михаил Мишустин пък се върна обратно на поста си, след 3 седмици в изолация - период, в който общият брой на потвърдените случаи в страната почти се утрои.

Във връзка с това президентът Владимир Путин е подписал указ, отменящ временното предаване на задълженията на Мишустин на първия вицепремиер Андрей Белоусов, който бе и.д. премиер от 30 април.

Според социологическо проучване над половината руснаци (59 на сто) биха искали да се ваксинират срещу коронавируса, ако учените разработят такава ваксина с доказана ефективност. 70 на сто смятат, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, свидетелстват резултатите от допитването, публикувано на сайта на Общоруския център за изследване на общественото мнение.

Всеки четвърти (26 на сто) дава още по-утвърдителен отговор - че със сигурност би ваксинирал себе си и членовете на своето семейство, а всеки пети (21 на сто) смята, че ваксинирането следва да бъде задължително. Само 6 процента от анкетираните считат, че такава ваксинация в Русия не трябва да се провежда.

В момента в 27 от общо 85 региона на Руската федерация са готови за постепенно смекчаване на карантинните мерки. 

Коефициентът на разпространение на коронавируса в тези региони не надхвърля единица, празни са над половината болнични легла за пациенти с Ковид-19.

Коронавирусната експанзия в Русия може да приключи още към средата на лятото, прогнозират здравни експерти в страната. В някои региони от страната може да последват и нови избухвания, но без да имат "пиков характер", смятат специалистите.

Европа

Великобритания стана първата в Европа, регистрирала повече от 40 000 смъртни случаи, свързани с Covid-19 по данни на националните статистически служби в страната.

Смъртността се изравнява, докато страните преминават през пика на пандемията, като Англия и Уелс отчитат намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от вируса за предходната седмица. Общият брой на свързаните с коронавируса смъртни случаи в Англия и Шотландия е 39 071.

Броят на смъртните случаи, оповестени от статистическия институт, е по-голям от този, съобщен от британското министерство на здравеопазването. Причината за разликата между двете статистики се крие в това, че министерството се фокусира върху починалите, които преди това са дали положителна проба за коронавирус. Техният брой вчера беше 34 796, с което Великобритания се нарежда на второ място по смъртност от коронавируса в света.

Тревожно е, че близо десет хиляди са смъртните случаи в домове за възрастни хора в Англия и Шотландия.

В Англия броят на свързаните с Ковид-19 смъртни случаи в домовете за възрастни хора към 8 май е 9495, а в Уелс - 480, сочат данни на статистическия институт.

Дания поведе в излизането от карантината

Четири седмици след като Дания започна смекчаването на своите карантинни мерки, в понеделник датчаните се завърнаха в кафенетата и ресторантите, уверени, че епидемията от коронавируса е под контрол.

Миналия месец Дания стана първата страна в Европа, която отвори училищата, детските градини и малките търговски обекти. Това не доведе до ръст на болните от Covid-19.

За разлика от французите и италианците, датчаните по-рядко прибягват до прегръдка и целувка като форма на поздрав, което също се оказва фактор, ограничаващ разпространението на вируса.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, както и репродукционният коефициент R, мярка за преносимостта на вируса, се понижават. Здравните власти в петък за първи път след 13 март не съобщиха за смъртни случаи. Сега медицински експерти казват, че е "много малко вероятно" Дания да бъде засегната от втора вълна на инфекцията, отнела досега живота на 548 души в страната.

При население от само 5,8 млн. човека, смъртността в Дания е на същото равнище като в Германия - около 9 на 100 000: много по-ниско, отколкото в повечето от останалите европейски страни. Тя е 36 в съседна Швеция, 33 в Нидерландия, 52 в Италия и Великобритания.

Датските власти започнаха по-масово тестване чак в края на април, а миналата седмица съобщиха, че ще стартират схема за проследяване. Дания беше една от първите европейски страни, която обяви карантина, още на 11 март, като ограничи публичните събирания и затвори училищата, ресторантите и баровете, но наложи не толкова стриктни ограничения върху всекидневния живот, както в Италия или Франция.

Броят на новите заразени с Covid-19 в Чехия отбеляза най-голямото си увеличение от 4 седмици

Броят на новите заразени с коронавируса в Чехия отбеляза най-голямото си увеличение за един ден от четири седмици и надхвърли 100 души за пръв път този месец.

Днес са регистрирани 111 нови случая на заразяване, с което общият им брой в страната става 8594. Има и два нови смъртни случая, с което общият им брой става 299 души.

Повишението в броя на заразените отчасти се дължи на епидемия във въглищна мина в Дарков близо до източния град Карвина при границата с Полша, пише БТА. Според националното радио там до снощи са били тествани 860 миньори, от които 53-ма са дали положителна проба за коронавирус.

Украйна пък планира да удължи карантината до 22 юни. В случай на рязък спад на новите случаи на коронавирус, ограничителните мерки ще бъдат отменени предсрочно.

Здравният министър Максим Степанов съобщи по-рано днес, че ако епидемиологичната обстановка го позволи, последният етап на смекчаване на карантината ще продължи до 21 юни. Отхлабването ще бъде на четири етапа - от 22 май, 1 юни, 10 юни и 21 юни.

Там до момента са потвърдени  общо почти 19 000 зарази с Covid-19 и 548 починали заради вируса.

Полша може да отвори отново границите си от 15 юни и да отмени всички оставащи ограничения за коронавируса от 1 юли.

По най-нови данни регистрираните заразени с коронавирус в Полша са достигнали 19 080. 941 от тези хора са починали.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 195 нови заразени и пет смъртни случая.

САЩ

Тръмп от десет дни приема превантивно хидроксихлорохин и заплаши да спре окончателно американското финансиране на СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри, че взема профилактично лекарството срещу малария хидроксихлорохин, за чийто предимства говореше, независимо от предупрежденията на медицински специалисти за негови странични ефекти. 

Освен това той заплаши да спре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация. Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа "дезинформацията" на Китай за избухването на пандемията от коронавируса.

"Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство", заяви той.

В същото време САЩ остава най-засегнатата от коронавируса държава в света с потвърдени над 1,55 милиона положителни проби и над 92 000 жертви. За изминалото денонощие се регистрира лек ръст при новозаболелите, които са 22 630, спрямо 19 891 за предходното  денонощие.

В останалия свят

Израел временно отмени заповедта за носене на предпазни маски заради горещото време

Това изискване ще бъде отменено поне до петък, съобщи здравното министерство.
От учениците вече не се изисква да носят маски в училище. Заповедта отпада и за сгради без климатици.

Маските обаче ще продължат да се носят на места, където се събират голям брой хора на малко пространство.

До момента Израел е потвърдил 16 650 заразени с новия коронавирус, в това число 277 свързани с вируса смъртни случаи.

"Експресни погребения" в Никарагуа прикриват реалните проблеми с коронавируса

Лекарите в Никарагуа предупреждават за наближаващо изостряне на епидемията от Ковид-19. Междувременно семейства от страната и опозицията обвиняват правителството на Даниел Ортега, че дава разпоредби за "експресни погребения", за да прикрие истината за броя на заразените, съобщи АФП.

Според здравното министерство в латиноамериканската страна са регистрирани едва 25 инфектирани и 8 смъртни случая, откакто на 19 март са поставени първите диагнози - данни, оспорвани от професионалисти и от неправителствените сдружения.

В световен мащаб потвърдените случаи на Covid-19 достигнаха почти 5 милиона. По данни на worldometers общо до момента те са 4 920 500. Броят на оздравелите е на път да достигне 2 милиона души. Починалите до момента по света заради усложнения от заразата са над 320 000 души. За изминалото денонощие е регистриран ръст при новозаболелите, които възлизат на 88 858 души по света, спрямо 82 257 за 17 май. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ