Индия надмина Китай по брой заразени с COVID-19

Индия надмина Китай по брой заразени с COVID-19

Индия надмина Китай по брой заразени с COVID-19

Индия надмина Китай по потвърдени случаи на зараза с коронавируса, след като здравното министерство в Делхи съобщи днес, че те са вече 85 940 в страната. За последното денонощие те са се увеличили с 3970. Починалите до момента от COVID-19 са 2752-ма - увеличение със 103 от вчера, предаде Асошиейтед прес. 

Най-новите данни за Китай са съответно 82 941 заразени и 4633 починали от началото на епидемията, тръгнала от град Ухан.

Най-засегнат от заразата в Индия е щатът Махаращра с 29 100 случая, следван от Тамил Наду с 10 108, Гуджарат с 9931 и столицата Делхи с 8895.
Очаква се премиерът Нарендра Моди да обяви през уикенда дали ще продължи карантината, наложена преди 54 дни. В началото на месеца правителството започна постепенно облекчаване на ограниченията, за да бъде подновена икономическата дейност. Разрешено бе отварянето на малките магазини по места и частично бе възобновено движението на пътническите влакове, за да се помогне на работниците мигранти, блокирани далече от родните си места, да се завърнат при семействата си. 

В момента десетки хиляди мигриращи работници бродят из страната, търсейки някакъв начин да стигнат до родните си места - в претъпкани рейсове, в каросерии на камиони или направо пеша по железопътните релси. Някои от тях са придружени от бременни жени и малки деца. В жегата, обзела страната, това още повече засилва опасността от клъстърни взривове на заразата. 

Мигрантите казват, че са били принудени да напуснат градовете, в които са се трудили на черно от години на строежи на сгради, жилища и пътища, но работодателите са ги изгонили след началото на епидемията и въвеждането на карантината. В повечето случаи такива работници получават по не повече от 3 долара на ден. Това е заплащането на половината от 1,3-милиардното население на Индия, отбелязва АП.
 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ