Над 24 000 души в страната под карантина. Повечето от тях - в София и големите градове

Над 24 000 души в страната под карантина. Повечето от тях - в София и големите градове

Над 24 000 души в страната под карантина. Повечето от тях - в София и големите градове

„Към момента има над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в София и големите градове - Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново. От началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които са близки връзки на установени с положителни проби.", съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Образуваните досъдебни производства за нарушаване на карантина са над 200. "Мерките са строги и такива трябва да бъдат докрая, за да издържим. Моля, гражданите за разбиране!“, допълни той.

Мерките, които най-много затрудняват хората, са КПП-тата на входовете и изходите на областните градове, уточни още вътрешният министър

„Знам, че има затруднения при движението, че създава допълнително затруднение попълването и предаването на декларация, но тези мерки са нови както за министерството, така и за обществеността. В началото те наистина създаваха много проблеми, но с промени в заповедта на министър Ананиев, диференцирахме задълженията на гражданите, така че да дадем приоритет на лекарите, на медицинските лица и хора, които са свързани с работа в критичната инфраструктура в страната - електроразпределителни дружества, телекомуникации, бърза помощ, транспорта. Естествено, където позволява инфраструктурата, са направени допълнителни коридори“, коментира министърът на вътрешните работи.

Една от критичните точки днес е по трасето София-Перник, където от сутринта се натрупа голяма опашка от автомобили.

Според министър Маринов на Владая към момента има около 2 км опашка и са изпратени 12 полицейски служители, които едновременно проверяват. По думите му, служители на толсистемата помагат на КПП-тата, насочвайки товарния трафик за облекчаване на движението.

"Призовавам хората, които нямат спешна нужда да пътуват, да си останат вкъщи“, каза още министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ