Учени: COVID-19 не е изкуствено създаден вирус

Учени: COVID-19 не е изкуствено създаден вирус

Учени: COVID-19 не е изкуствено създаден вирус

Научно изследване, публикувано в списание Nature Medicine, показва възможностите за произхода на коронавируса COVID-19, който тръгна от китайския град Ухан в края на миналата година и предизвика световна пандемия. То отговаря и на един от най-упоритите митове в последно време, че вирусът може би е "създаден в секретна лаборатория". 

Според учените, съставили доклада, COVID-19 е продукт на естествената еволюция и естествения подбор.

Изследователите не са открили доказателства, които да свързват вируса с изкуствено и/или лабораторно производство.

"Сравнявайки наличните данни за последователността на генома на известни коронавирусни щамове, можем категорично да определим, че SARS-CoV-2 е възникнал чрез естествени процеси", казва Кристиан Андерсен, доктор по имунология и микробиология в института The Scripps Research Institute в Сан Диего, Калифорния, който е един от авторите на научното изследване.

Теории за произхода на SARS-CoV-2

"Невъзможно е SARS-CoV-2 да се появи чрез лабораторни манипулации на свързан SARS-CoV-подобен коронавирус", казват учените и тълкуват няколко сценария за появата му. 

1. Естествен подбор от животно-домакин преди транфер върху хора

Тъй като ранните случаи на COVID-19 бяха свързани с пазара на в Ухан, възможно е там да е имало животински първоизточник. Като се има предвид приликата на SARS-CoV-2 с SARS-CoV-подобни коронавируси, може да се допусне, че прилепите са служели като домакини на вируса. 

Яванските панголини, известни още като Малайски люспеникци (Manis javanica), незаконно внесени в провинцията, съдържат коронавируси, подобни на SARS-CoV-221 и също са възможен източник на заразата.

Въпреки че не е идентифициран коронавирус при животните, който да е достатъчно подобен и да е служил като пряк прародител на SARS-CoV-2, разнообразието от коронавируси при прилепи и други видове масово не се наблюдава.

За да може вирусът-предшественик да мутира и да се свърже с човека, животинският гостоприемник би трябвало да има висока плътност на популацията (за да позволи естествения подбор да протича ефективно) и ACE2 ген, който е подобен на човешкия такъв.

2. Естествен подбор при хора и последвала зараза на животни

Възможно е първичният източник на SARS-CoV-2 да се е развил в хората и да е предаван от човек на човек. Този сценарий предполага период на неразпознато предаване при хора. Достатъчна възможност би могла да възникне, ако е имало много предишни събития, които са произвеждали къси вериги на предаване от човек на човек за продължителен период.

3. Освобождаване от лаборатория?

В последните години се провеждат множество изследвания, свързани с коронавирусите, което хипотетично предполага възможността SARS-CoV-2 да е бил неволно освободен от лаборатория. На теория е възможно SARS-CoV-2 да е придобил мутации по време на адаптация към преминаване в клетъчната култура, както е наблюдавано при проучвания на SARS-CoV11. 

Хипотетичното генериране на SARS-CoV-2 чрез клетъчна култура или преминаване на животни би изисквало предварително изолиране на прогенитарен вирус с много високо генетично сходство, което не е описано. Следващото генериране на място на многопластово разцепване ще изисква многократно преминаване в клетъчна култура или животни с АСЕ2 рецептори, подобни на тези на хората, но подобна работа също не е описана по-рано. Тоест, този сценарий е най-малко вероятен, обобщават учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ