Започват проучване за разпространението и вида на Covid-19 в България

Започват проучване за разпространението и вида на Covid-19 в България

Започват проучване за разпространението и вида на Covid-19 в България

У нас започва мащабно научно проучване за разпространението и вида на коронавируса Covid-19. До месец се очаква да започне изследването на 48 проби. 

Проучването ще се проведе изцяло от учените и в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите от него трябва да покажат колко бързо се изменя вирусът и откъде е внесен, съобщи bTV.

В Националния център по заразни и паразитни болести учените ще направят така нареченото целогеномно секвениране на РНК-то на 48 щама, всеки от който се състои от 30 000 структурни единици.

Зам.-ръководител на проекта е проф. Ива Христова. В изследването ще участват над 10 нейни колеги. Пробите вече са избрани - те са на български пациенти от различни населени места у нас и от различни периоди.

Данните ще бъдат сравнени с подобни изследвания в други държави и така може да се предположи откъде е внесен вирусът у нас.

Резултатите ще положат основа и на анализа защо у нас тежката заболеваемост и смъртността се запазват ниски. Те ще бъдат ценни за световната наука и ще помогнат за създаването на лекарство или ваксина.

Първите резултати с очакват до края на лятото, а окончателните - до края на годината.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ