Две нови защитени зони по "Натура 2000" бяха обявени в Рила

Две нови защитени зони по Натура 2000 бяха обявени в Рила

Две нови защитени зони по "Натура 2000" бяха обявени в Рила

Две нови защитени зони в Рила ще бъдат установени, след като правителството прие решение за това. Зоните се намират в периферията на Национален парк "Рила".

Защитена зона “Рила буфер” е с площ около 380 км2 е по Директивата за птиците, а защитена зона "Ниска Рила" е разположена на около 370 км2 и е по Директивата за местообитанията, съобщи БНТ. Двете зони се припокриват като територия.

Решението е резултат на 12-годишна борба на българското общество за опазване на горите и реките на Рила, заявиха от Коалиция "За да остане природа в България".

Още през 2007 г. Българско дружество за защита на птиците депозира сигнал за недостатъчност на мрежата от защитени зони за птиците, поради недеклариране на 26 орнитологично важни места за защитени зони от "Натура 2000".

През 2017 г. Европейската комисия отнесе случая в Европейския съд, който осъди България да обяви защитената зона за птиците.

"С обявяването на зоните се прави голяма крачка напред за запазване на Рила планина, нейните гори и уникален животински свят", заявиха от Коалиция "За да остане природа в България".

Със зона "Рила-буфер" 100% от орнитологично важните места в България са включени в "Натура 2000", с което страната изпълнява като ангажиментите си по европейската Директива за птиците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ