Големият бариерен риф е станал масов гроб на корали през 2016 г.

Големият бариерен риф е станал масов гроб на корали през 2016 г.

Големият бариерен риф е станал масов гроб на корали през 2016 г.

Големият бариерен риф в Австралия се е превърнал в масово гробище коралите през 2016 г. Горещата вълна заплашва морското биоразнообразие повече, отколкото се смяташе досега, подчертава доклад, публикуван днес в сп. Nature.

Около 30% от коралите в рифа са загинали при жегите от март до ноември миналата година, след като избеляваха две поредни години. Големият бариерен риф, който се простира на площ от около 348 000 кв. км в крайбрежието на Австралия, е най-големият коралов риф в света и от 1981 г. е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство

Според доклада кораловият масив, обитаван от много морски същества, е бил силно засегнат от повишаването на температурата на водата в резултат на глобалните климатични промени.

Най-застрашени са коралите с клонки, в които се крият малките рибки, отбелязва Тери Хъгс, съавтор на доклада и директор на Центъра за върхови научни изследвания на кораловите рифове към Университета „Джеймс Кук“ пред Франс прес. Коларите, които имат по-голям шанс да издържат температурния шок, са гладки, с формата на пъпеш. Те по-лесно могат да изградят скелета си, но не са толкова полезни като хабитат за морските обитатели, пояснява ученият.

По време на масовото избеляване на коралите през 2016 г. в северната част, рифът е преживял вълна от „катастрофално измиране“, подчертава докладът. Това е предизвикало радикални промени в разнообразието на видовете корали в отделните масиви, пише друг от авторите, Андрю Бейрд.

Когато коралите изсъхват, както цветята, те губят цветовете си и избеляват, откъдето идва и името на феномена. Под влиянието на затоплянето на океанската вода, коралите изпадат в шок и изхвърлят водораслите, с които живеят в симбиотична връзка и които им дава цвета и енергията.

Изследването призовава за опазване на оцелелите корали, за които се смята, че са около 1 милиард. Те трябва да захранят и възстановят измрелите част от рифа. Според Хъгс първата стъпка е да се изчисти водата, като се спре замърсяването, идващо от сушата, но най-ключови са мерките за ограничаване на затоплянето на климата.

Големият бариерен риф е преживял досега 4 вълни на избеляване – през 1998, 2002, 2016 и 2017 г., при повишаването на глобалната температура с 1 градус. Ако продължим все едно, че нищо не се е случило не вярвам, че рифът ще оцелее, казва Хъгс.

Кораловите рифове покриват по-малко от 0,2% от площта на океаните, но са дом на около 30% морските животински и растителни видове, като им служат за скривалище от хищници и им осигуряват храна. Освен това рифовете предпазват крайбрежието и осигуряват прехрана за хората - пряко и чрез туризма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ