Предметите от всекидневието оказват сериозно влияние върху околната среда

Предметите от всекидневието оказват сериозно влияние върху околната среда

Предметите от всекидневието оказват сериозно влияние върху околната среда

Хладилник, лампа, телефон, облекло...Оборудването на домовете и облеклото допринасят за емисиите от парникови газове, предупреди Агенцията по околна среда и управление на енергията (Ademe), цитирана от Франс прес, с призив да се консумира по-малко и по-добре.

Агенцията проучва жизнения цикъл на тези предмети от всекидневието, като се започне от добива на суровини и се стигне до края на употребата им, преминавайки през производството, транспорта, дистрибуцията и използването.

Проучването показва, че съвкупността от оборудване, мебели и електродомакински уреди в къщата е средно 2,5 тона. За да се произведат тези 2,5 тона оборудване, е трябвало да се мобилизират 45 тона суровини. През целия цикъл на производство се отделят 6 тона въглероден диоксид, което се равнява на 6 пътувания в двете посоки между Париж и Ню Йорк, подчертава ведомството.

Домакинствата притежават средно 99 електрически и електронни предмети - големи електродомакински уреди, лампи, телевизори, мобилни телефони, малки електродомакински уреди, пособия. Според агенцията, която се позовава на данните от проучване на Френския статистически институт, домакинствата си мислят, че притежават 34.

Агенцията по околна среда и управление на енергията препоръчва да не се купуват твърде много уреди и да се използват такива, които имат по-дълъг жизнен цикъл, да се избягват прекалено големите уреди като например много големи телевизори, да не се подменят много често тези предмети и да се удължи цикъла им, като се спазват упътванията за употреба и те се поправят, подаряват или препродават. По този начин ще се ограничи влиянието им върху околната среда, едновременно що се отнася до суровинните ресурси и до емисиите от въглероден диоксид.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ