Бум на инвестициите в стартъпи за зелени технологии

Бум на инвестициите в стартъпи за зелени технологии

Бум на инвестициите в стартъпи за зелени технологии

Технологичните компании, работещи в сферата на борбата с изменението на климата, са набралите рекордните 32 млрд. долара от началото на годината, става ясно от доклад цитиран от Си Ен Би Си.

Размерът на рисковия капитал, вливащ се в климатичните технологии през тази година, вече е задминал този за цялата 2020 г., се посочва в доклада на фирмата за анализ на рисков капитал  Dealroom и промоционалната агенция London & Partners.

Новината идва на фона на засиленото внимание на някой от най-големите инвеститори в света към стартъпите в областта на климатичните технологии. В понеделник главният изпълнителен директор на Blackrock Лари Финк заяви, че очаква следващите 1000 еднорога (компаниите с пазарна оценка от над 1 млрд. долара) да дойдат именно от този сектор. Миналата седмица основателят на Microsoft Бил Гейтс каза, че очаква да има осем или десет компании от сектора, които да достигнат мащабите на Tesla.

В периода от 2016 до 2021 г. стартъпите в сектора на климата са събрали най-много пари в САЩ, като след тях се нареждат аналозите им в Китай, Швеция и Обединеното кралство. Според доклада Европа е най-бързо растящия регион в света при климатичните технологии.

С изключение на района на Санфранциския залив в Калифорния, където се намира Силициевата долина, Лондон е домът на най-голямата концентрация от стартъпи, работещи по климатични технологии.

Според доклада от подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. до днес са създадени 416 стартъпа в сектора.

„Технологичната индустрия играе фундаментално важна роля в подпомагането на иновациите в борбата срещу изменението на климата“, каза Лора Ситрон, главен изпълнителен директор на London & Partners.

Световните лидери и директорите на големи компании са поставени под голям натиск да намалят вредните емисии, тъй като учените предупреждават, че Земята бързо върви към климатична катастрофа.

Докладът на Dealroom и London & Partners идва преди с Конференцията на ООН по изменението на климата COP26, която ще се състои в Глазгоу между 31 октомври и 12 ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ