Джоди Фостър с почетна „Златна палма“

Джоди Фостър с почетна „Златна палма“

Джоди Фостър с почетна „Златна палма“

Джоди Фостър беше удостоена с почетна „Златна палма“ за цялостно творчество от международния кинофестивал в Кан.

Фостър, която има зад гърба си две награди „Оскар“ за най-добра актриса, официално бе удостоена с приза по време на откриващата церемония на събитието, което започна вчера.

След като миналата година заради пандемията фестивалът не се състоя, сега носителите на наградата са двама – освен Фостър, италианският режисьор Марко Белокио също записа името си в историята. Той обаче ще получи „Златна палма“ на официалното закриване на 74-тото издание следващата седмица.

 

 

Днес Фостър ще е един от първите участници в традиционните дискусии „Мастърклас“, подготвени от организаторите. „Кан е фестивал, на който дължа толкова много, напълно промени живота ми“, каза тя през юни, когато стана ясно, че ще бъде удостоена с наградата.

Седем от филмите с участието на актрисата са били част от фестивала. Първата ѝ поява на червения килим в Кан е през 1976 г., когато е едва 13-годишна. Тогава се явява като част от актьорския състав на филма на Мартин Скорсезе „Шофьор на такси“, който на свой ред печели „Златна палма“, припомня „Гардиън“.

Носители на приза са още Уди Алън, Джейн Фонда, Клинт Истууд, Ален Делон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ