Еминем осъди партия за кражба на авторски права

Еминем осъди партия за кражба на авторски права

Еминем осъди партия за кражба на авторски права

Новозеландската Национална партия ще плати на американския рапър Еминем 412 хил. долара компенсация за нарушаване на авторските му права, съобщава Би Би Си.

Партията използвала в предизборната си реклама мелодията на песента Lose Yourself без разрешение.

Съдебните изслушвания започнаха през май и станаха нова проверка за законността на т. нар. подобно звучащи музикални произведения.

Лейбълът на Еминем Eight Mile Style подаде иск, след като новозеландската партия използвала в кампанията си през 2014 г. нелицензирана версия на песента, наградена по онова време с „Оскар“.

Адвокатите на партията твърдят, че използваната музика не е Lose Yourself, а композицията Eminem-esque (може да се преведе като „В стила на Еминем“), която била взета от музикална библиотека.

Според съда саундтракът много прилича на оригиналното произведение на Еминем и затова смята, че законът за авторското право е нарушен.

Магистратите оценявали всеки елемент от двете парчета, за да стигнат до решението. "Такова използване не биха одобрили нито Еминем, нито Eight Mile Style".

Lose Yourself излиза на пазара през 2002 г. в сандтрака към филма „Осмата миля“ с Еминем в главната роля. През 2004 г. парчето влезе в списъка на 500-те най-велики песни на всички времена по версията на списание Rolling Stone.

Изпълнението, използвано повече от 100 пъти през 2014 г. в телевизионната предизборна реклама на новозеландската партия, било взето от библиотеката на компанията Beatbox.

Песни, които приличат на известни парчета, но са достатъчно променени, за да избегнат съдебните  спорове, редовно се появяват в безплатните музикални библиотеки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ