Екран

Кийра Найтли разкрива лъжите около войната в Ирак във филма „Официални тайни“

През февруари 2003 г. САЩ съобщават, че лидерът на Ирак Саддам Хюсеин разполага с биологически и химически оръжия за масово унищожение и че режимът в Багдад опитва да се сдобие с ядрено оръжие. Тези оръжия така и никога не биват открити.

От днешна гледна точка изглежда, че докладът на американското разузнаване е бил манипулиран с цел САЩ да влязат във война, идеята за която преди това не намира голяма подкрепа сред обществото. Американското общество обаче не е единственото, което се подлъгва от манипулациите на своето правителство.

Филмът „Официални тайни“(Official Secrets) разказва за историята на Катрин Гън, преводач от британската разузнавателна служба GCHQ, който разкрива англо-американска схема за шпионаж и изнудване на членове на Съвета за сигурност на ООН, от които се иска да подкрепят резолюция за начало на военна операция в Ирак. Поставяйки живота и свободата си в опасност, Гън се изправя пред привидно непреодолимо препятствие, за да разкрие една от най-големите лъжи в съвременната история, която коства живота на стотици хиляди души.

В ролята на Гън влиза Кийра Найтли, известна от поредицата „Карибски пирати“, драмата "Гордост и предразсъдъци" и филмът за живота на британски криптограф Алън Търинг "Играта в имитация".

Във филма участват още Ралф Файнс(„Списъкът на Шиндлер“, поредицата „Хари Потър“), Мат Смит(„Доктор Кой“) и Матю Гууд(„Имението Даунтън“ и „Добрата съпруга“).

Режисьор на лентата е Гавин Худ  „Играта на Ендър”). Филмът е базиран на книгата на „The Spy Who Tried to Stop a War: Katharine Gun and the Secret Plot to Sanction the Iraq Invasion“ на Томас Мичъл и Марша Мичъл.

Премиерата е на 23 август.

Вижте първия трейлър:

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ