Екран

Кой ще бъде следващият Джеймс Бонд?

Кой ще бъде следващият Джеймс Бонд?

След пет филма в рамките на 16 години, ерата на Даниел Крейг в ролята на британския шпионин Джеймс Бонд приключи по-рано тази година, пише Би Би Си.

Въпреки че новината, че Крейг ще поеме ролята първоначално бе посрещната с известен скептицизъм, през годините неговото превъплъщение като емблематичния таен агент се доказа като едно от най-добрите. С други думи, следващият актьор, който ще поеме ролята, ще бъде под натиска на огромни очаквания. Решението за кастинга е изключително важно, като от него зависят огромни приходи на боксофиса.

„Новият Бонд не е просто костюм на червения килим с рекламен часовник“, коментира Марк О’Конъл, автор на „Catching Bullets: Memoirs of a Bond Fan“. „Той трябва да е филмова звезда, посланик на телевизията и киното, медиен дипломат и син на британската култура, чието лице ще стой зад цяла екосистема от продукти за милиарди долари“, добави той.

„Той трябва да бъде разпознаваем във всички краища на планетата като Джеймс Бонд. Трябва да изглежда добре и да има доминиращ профил на киноекрани с размерите на футболни игрища“, каза още О‘Конъл.

Кой може да се нагърби с тази отговорност? Има няколко кандидати, чиито имена се споменават често през последните години.

Първо обаче трябва да изясним едно нещо, което знаем със сигурност – следващият Бонд отново ще бъде мъж. „Джеймс Бонд може да бъде с всякакъв цвят на кожата, но той е мъж“, заяви през 2020 г. Барбара Броколи - продуцентът на филмите за Джеймс Бонд.

„Вярвам, че трябва да създаваме нови герои за жени – силни женски образи. Не се интересувам от това да вземам мъжки герой и да карам жена да го играе. Мисля, че жените са много по-интересни от това“, каза тя.

Имайки това предвид, не са много актьорите, които да имат повече роли на мъжкари от Том Харди, които познаваме от филми като „Венъм“, „Генезис“, „Дюнкерк“ и „Лудия Макс: Пътят на яростта“.С подобни роли е лесно да се разбере защо Харди от известно време е фаворит на букмейкърите за ролята на Бонд. Има обаче един проблем - Харди е на 44 г. Важно е да припомним, че Крейг играе ролята на британския таен агент от 15 години. Това означава, че ако Харди последва стъпките на Крейг, той ще бъде на 60 години за последния филм.

[[{"fid":"386001","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":531,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Том Харди / Getty images

Проблемът с възрастта е смятан за потенциална бариера и за 49-годишения Идрис Елба, който бе фаворит за ролята преди около десетилетие, следвайки култовата му роля на Стрингър Бел в сериала „Наркомрежа“.

Сред по-младите актьори, спрягани като потенциални наследници на Крейг, личат няколко имена. Сред тях е това на Реге-Жан Пейдж – звездата от набралия сериозна популярност американски сериал „Бриджъртън“. Бившият 007 Пиърс Броснан заяви по-рано тази година, че Пейдж ще бъде „прекрасен“ Бонд.

Звездата от  „Игра на тронове“ Ричард Мадън е друг актьор, който би могъл да въплъти в ролята на тайния агент, като добър пример за това е драмата „Бодигард“. Изборът на Мадън би бил символичен и от друга гледна точка, а именно връщането на ролята на шотландец, след като покойният Шон Конъри изигра първи прочутият герой на Иън Флеминг.

[[{"fid":"386002","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":534,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Ричард Мадън / Getty images

 35-годишният Мадън обаче омаловажи спекулациите, че може да поеме ролята на 007. В интервю за GQ през 2018 г. той заяви, че е „повече от поласкан“ от това, че името му се споменава  във връзка с Бонд, но добави: „Всички просто обичат слуховете по тази тема. Аз съм просто настоящият. Ще има различен следващата седмица“

Това повдига въпроса кой може да е по-малко очевиден избор?

Може да не сте чували за Том Хопър преди, но името на колегата на Мадън от „Игра на тронове“ започна да се появява сред букмейкърите през октомври, въпреки че преди това беше смятан за аутсайдер.

Преди тази дата залозите за Хопър в ролята на Бонд бяха с коефициент 100 към 1. Към края на октомври те паднаха до 3 към 1 на фона на слухове, че той е в списъка, съставен от Броколи.

Друг потенциален кандидат е  актьор Джейми Дорнан, чиято кариера варира от съсипани от критиците филми като „Петдесет нюанса сиво“ до потенциална номинация за „Оскар“ в „Белфаст“.

Последния Супермен Хенри Кавил е участвал в кастинга за Бонд през 2006 г., като се смята, че тогава той е бил подгласник на Крейг. Трябва да се има предвид, че тогава Кавил е бил в началото на 20-те си години – потенциално твърде млад за ролята. Днес 38-годишният актьор може да има по-добър шанс.

[[{"fid":"386003","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":532,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Хенри Кавил / Getty images

„На този етап всичко е възможно. Ще видим какво ще се случи, но бих искал да играя Бонд. Би било много, много вълнуващо“, каза Кавил пред GQ през 2020 г.

О‘Конъл обаче смята, че в крайна сметка „следващият Бонд ще бъде някой, който е познат на всички, но не е бил споменат от никой“.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ