На живо, от всяка гореща точка на света - разказват „Новините отвътре“

На живо, от всяка гореща точка на света - разказват „Новините отвътре“

На живо, от всяка гореща точка на света - разказват „Новините отвътре“

Паралелно с увеличаването на източниците на информация от света, се увеличават и фалшивите международни новини. В новия епизод на онлайн поредицата на bTV „Новините отвътре“ репортери, оператори и кореспонденти подвигат завесата над работата си при отразяване на най-горещите световни събития „на терен“, за да разяснят как се разграничава истината от пропагандата, особено при военни конфликти и размирици.

 „Изборът на новините става все по-труден с увеличаването на източниците на информация. Защото ако новините от света ги научаваме единствено от световните информационни агенции, ние ще добием само една представа“, казва международният редактор на bTV Валентин Костов.  Защо е важно да има новинарски екип на горещите точки? „Когато се говори за полицейско насилие, ние се опитваме да видим какво правят полицаите и наистина ли има насилие, или пък е от страна на ултраси на жълтите жилетки. Трябва да го видим. Насилие е прекалено силна дума и когато я казвам в новините, трябва да се обоснова. Иначе влизаме в манипулативната пропаганда, от която много трудно се изплува. Придържането към фактите е спасителният пояс за мен в такива ситуации“, коментира кореспондентът на bTV във Франция Деси Минчева.

 Хибридните войни са характерни за всеки военен конфликт.

„Много е важно да сме на място, да не се загубим в превода и да можем от първо лице да видим какво се случва. Например, всяка от враждуващите страни - Русия и Украйна - използва методите на пропагандата и на информационната война“, казва репортерката Десислава Ризова.  Някои опасности „на терен“ остават скрити за публиката. „Носиш каска, противогаз, около теб се стреля с гумени куршуми, има сълзотворен газ, крясъци, водни струи… целия този стрес трябва да го преглътнем и да успеем да си свършим работата. Да останем равноотдалечени от всички гледни точки в едно събитие“, казва репортерът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев. Той сравнява гледането на новини от региона и света с гледането през прозорец. „От една страна, човек вижда какво се случва на улицата извън дома му. От друга страна, винаги има един отразен образ в стъклото на прозореца, който отразява вътрешността на стаята, в която се намираме“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ