Нова тв поредица повдига завесата над последния научен труд на Тесла

Нова тв поредица повдига завесата над последния научен труд на Тесла

Нова тв поредица повдига завесата над последния научен труд на Тесла

Телевизионна поредица „Тесла: Разсекретено“ привлича вниманието на любителите на документални филми и хората с интерес към живота и приноса на един от най-известните учени - Никола Тесла. 

Продукцията е на Discovery Channel и търси отговори на въпроси около смъртта на изобретателя и мистериозно изчезване на част от последния му научен труд. Авторите анализират дали Тесла е изобретил едно от първите оръжия за масовото унищожение и дали е бил убит именно заради това. 

Тесла, наричан ‘‘Човекът, изобретил 20-и век‘‘, е бил смятан за един от най-острите и може би най-опасни умове на своето време. През 1943 г. Тесла е бил открит мъртъв в хотелска стая, като сейфът му е бил счупен, а последното изследване, по което е работил, е изчезнало.

През 2016 г. ФБР разсекрети 250 документа, даващи поглед над последната работа на Тесла преди смъртта му. Тези файлове разкриха нова информация за оръжие, измислено от него и наречено ‘‘Лъчът на смъртта‘‘, посочва в поредицата си Discovery Channel. Те показват, че световните сили, включително САЩ, Съветският съюз и Осемте сили, са били силно заинтересовани от изобретението. Разсекретените файлове на ФБР водят много експерти до убеждението, че е нужно детайлно разследване, което да определи какво се е случило на Тесла.

В „Тесла: Разсекретено“ военният следовател Джак Мърфи и историкът Камерън Принс се впускат в обиколка на света, търсейки информация за нововъведенията на изобретателя и за изследването, изчезнало от сейфа му. 

Докато те разследват, техните открития са споделени с инженера Арън Косчо, който е събрал цял екип за създаването и тестването на прототип на оръжието на Тесла. Ако Косчо успее да докаже, че изграждането и активирането на фаталното оръжие е правдоподобно, това би осигурило разбираем мотив за убийство. Защото Лъчът на смъртта на изобретателя може би е могъл да върне баланса на силата през Втората световна война, а световните суперсили са щели да се надпреварват да получат плановете – или поне да се погрижат те да не попадат в ръцете на враговете им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ