Екран

Супергероите издигнаха Disney на върха на боксофиса в САЩ през 2021-ва

Супергероите издигнаха Disney на върха на боксофиса в САЩ през 2021-ва

Киновселената на Marvel изведе Disney на върха на боксофиса на т.нар. вътрешен пазар през изминалата година. Докато пандемията продължава да вилнее, киносалоните са събрали 4,58 млрд. долара от продажби на билети в САЩ и Канада, което е двойно повече от средствата от 2020-а.

В проучване на Comscore, публикувано от CNBC, става ясно, че 25,5% от общите средства или 1,17 млрд. долара са генерирани от Disney. На второ място е Sony с 1,05 млрд. долара, като по-голямата част от парите са от последните две седмици на годината и се дължат на премиерата на новия филм за „Спайдърмен“, създаден съвместно между Sony и Disney.

Други две големи филмови студиа – Universal и Warner Bros., остават съответно на трета и четвърта позиция по продажби на билети.

Вътрешният боксофис се е възстановил от историческите ниски нива от 2020 г., но все още не е достигнал плътността, наблюдавана преди пандемията.

По отношение на най-големите филмови релийзи в Северна Америка първото място заема „Спайдърмен: Няма път към дома“ с 573 млн. долара от продажби на билети. На второ място е „Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена“, а на трето – „Венъм 2“. Така на първите три позиции се нареждат филми за супергерои, а същото важи и за четвъртата – дългоочакваният „Черната вдовица“ е на 4-то място със 184 млн. долара. В топ 10 половината от продукциите са свързани с Disney.

През 2021 г. само 13 филма са минали 100 млн. долара в боксофиса. Преди пандемията на годишна база броят им достигаше около 30.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ