Борисов проверява от птичи поглед "Балкански поток". Ще праща снимки на Путин

Борисов проверява от птичи поглед Балкански поток. Ще праща снимки на Путин

Борисов проверява от птичи поглед "Балкански поток". Ще праща снимки на Путин

Газопроводът вече на много места е под земята. Някъде от порядъка на 400 работника работят тук, част от тях са италианци. 18 000 тръби са положени и още 3500 са на бургаското пристанище. На над 215 км. вече са настанени тръбите. По американска технология се заварява. Говорих с инженерите тук и са абсолютно по график и България спазва всички европейски процедури. По над 5 км. на ден се работи. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на строителството на "Балкански поток" в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км.

"Тук се работи и на Нова година. Няма събота, няма неделя. Ще изпратя снимките на Владимир Путин, за да види руският президент, че се работи в България", казва още премиерът във видео от инспекцията, качено на страницата му във фейсбук. От него става ясно още, че извършва проверката от "птичи поглед", с хеликоптер.  „ 45 минути летим над изграден газопровод. Вече на много места тръбите са под земята, заваряват се по американска технология“, отбелязва в коментара си Борисов. 

"Не случайно ние наричаме и така сме го озаконили Газовия хъб "Балкан". Това е общо понятие - "Балканите" в контекста на присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Много ви моля да го наричате така. Това сме го озаконили в Брюксел, това сме се разбрали с Европейската комисия. Уведомил съм руския и турския президент, че искам да се нарича така на нашата територия. Аз винаги съм бил за една обща магистрала, жп линия, интернет пространство, мобилни оператори и (съответно) газопроводи. Сигурен съм, че това е бъдещето", обясни Борисов.

Във  връзка с наложените американските санкции за строителството на газопровода министър-председателят беше категоричен: "Аз за Турция не отговарям. Санкциите са за Турски поток, не за Балкански. Който си е нарушавал процедури, има санкциикъм тях. Ние много ясно и точно сме обявили, че на 1 януари прехвърляме точката на контакт на туркската гранция. С това печелим 84 млн. на година, защото няма да плащаме тройно увеличенте такси. Освен това старият газопровод също е в прекрасно състояние и с него сме изградили абсолютна диверсификация".

Според Борисов сроковете за строителството на газопровода ще бъдат спазени и някъде края на май трябва да стане готов. "Имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната система и когато подписахме с Тръмп споразумението пишеше, че България е регионален, разпределителен газов стратегически център на Балканите. С това сме се съгласили, че тук ще идва азерски, американски, турски, катарски, израелски, гръцки, руски газ и, когато имаш газова "магистрала", на нея ще могат да превозят всички, а българските граждани ще получават транзитни такси от това", подчерта той.

И допълни: "С 1 млрд. по-евтин газопровод правим, отколкото бяха процедурите по Южен поток".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ