"Булгаргаз" предлага ново поевтиняване на синьото гориво от 1 май

Булгаргаз предлага ново поевтиняване на синьото гориво от 1 май

"Булгаргаз" предлага ново поевтиняване на синьото гориво от 1 май

"Булгаргаз" внесе предложение за ново поевтиняване на природния газ от 1 май в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщиха от компанията. Предложението е цената от началото на следващия месец  да бъде 23,52 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за април цена, тази за месец май е по-ниска с 6,67%,  или с 1,68 лв. за мегаватчас.

С промяна на формулата за определяне на цената на синьото гориво на "Газпром", в която вече превес имат котировките на европейските борси, българският обществен доставчик внася всеки месец в КЕВР промени в регулираната цена на газа. Това е и подчертано в предложението - цената е  за  крайни снабдители с природен газ (газоразпределителни дружества) и за топлофикациите. 

След като природният газ поевтинява с повече от 5%, това вероятно ще доведе и до по-ниски цени на парното и топлата вода. Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов припомни, че регулаторът променя цените на топлинната енергия при значимо поевтиняване на природния газ, а като граница се приемат тъкмо тези 5 на сто.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ