Окуражаващи резултати за търсенето на нефт и газ в Черно море

Окуражаващи резултати за търсенето на нефт и газ в Черно море

Окуражаващи резултати за търсенето на нефт и газ в Черно море

На 5 януари тази година приключиха геоложките проучвания в блок "Силистар 1-14" в южната част на Българското Черноморие в търсене на газ и нефт. Предстои данните да се анализират, но резултатите засега са окуражаващи. Това каза пред журналисти днес Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване на компанията.

Анализът на данните ще продължи около шест месеца, за да се реши дали да се премине на следващия етап - проучвателен сондаж. Компанията проучва от 2013 г. съседен на Силистар район в Турция. Геоложките данни там са събирани през 2014 г., а през 2015 г. вече е направен проучвателен сондаж, каза Кейз. По думите му в блок "Хан Аспарух", на север от "Силистар", вече също има проучвателен сондаж.

Блокът "Силистар 1-14" с площ 7000 квадратни километра - проучвания са правени на площ 5125 квадратни километра. Геоложките данни са събирани в продължение на 87 дни на дълбочина до 8-9 километра под дъното на Черно море. Учените са открили корито на древна река, текла преди 20 милиона години на дълбочина няколко километра под сегашното морско равнище. Районът е много слабо проучен и е възможно да очакваме всякакви резултати каза Кейз и обеща повече информация след 12 месеца.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ