Парното ще поскъпне поне 20%, прогнозират експерти

Парното ще поскъпне поне 20%, прогнозират експерти

Парното ще поскъпне поне 20%, прогнозират експерти

Цената на парното няма как да поскъпне с по-малко от 20% през идващия зимен отоплителен сезон.

Това прогнозираха енергийни експерти в студиото на Нова тв.

Както е известно руският монополист Газпром, който е единственият вносител на газ за България, доставя по-малко газ до Европа, което води до шоково поскъпване на суровината. Булгаргаз поиска от октомври стойността на синьото гориво да е близо 20% по-висока.

„От януари не ни очаква нищо добро с цената на парното. Всички приказки, че можем да се ограничим и да се съберем в 10-процентно увеличение, са прекалено оптимистични. Очаква ни поне 20% увеличение на цената”, заяви Еленко Божков.

„Ща се отнася до електрическата енергия за бита – има възможност увеличението да се ограничи в рамки на 2 до 3% заради повишаването на цената на електрическата енергия от топлофикационните централи”, каза още той.

„Сегашните цени на тока се понасят трудно от голяма част от хората у нас. Според мен ни очаква повече от тежък сценарий през зимата”, коментира Васко Начев.

„КЕВР е последната точка, върху която трябва да се насочи вниманието в случая. Преди това всичко обаче минава през парламента. Когато имаше някакво предложение от КЕВР, в парламента всички скочиха и казаха, че няма да го приемат”, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ