Русия заплаши да спре доставките на газ по „Северен поток 1“ в случай на петролно ембарго

Русия заплаши да спре доставките на газ по „Северен поток 1“ в случай на петролно ембарго

Русия за първи път заплаши, че може да спре доставките на газ за Европа по газопровода „Северен поток 1“, ако Западните страни въведат ембарго върху вноса на руски петрол, предаде Би Би Си.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че „отхвърлянето на руския петрол ще доведе до катастрофални последици на световния пазар“ и че цените може скочат до около 300 щатски долара за барел.

САЩ и техните партньори проучват потенциална забрана върху вноса на руски петрол като част от санкциите срещу Москва за инвазията в Украйна.

Германия и Холандия обаче отхвърлиха този план в понеделник.

Около 40% от доставките на газ и 30% от доставките на петрол за ЕС идват от Русия.

Пред руската държавна телевизия Новак заяви, че е „невъзможно бързо да се намери алтернатива на руския петрол за европейския пазар“.

„Това ще отнеме години и ще бъде много по-скъпо за европейските потребители. В крайна сметка те ще бъдат най-тежко засегнати при този сценарии“, каза руският вицепремиер.

Посочвайки решението на Германия миналия месец да замрази процеса по сертификация на газопровода „Северен поток 2“, той добави, че петролното ембарго може да предизвика ответни мерки.

„Имаме пълното право да да вземем огледално решение и да наложим ембарго върху транзита на газ през газопровода „Северен поток 1“, който днес работи на 100 процента“, каза той.

Позовавайки се на неназовани източници, агенция Ройтерс съобщи, че САЩ може да наложат ембарго върху вноса на руския петрол и без подкрепата на своите съюзници, но страната внася само 3% от петрола си от Русия.

В понеделник германският канцлер Олаф Шолц отхвърли идеята за по-широка забрана, като каза, че Европа „умишлено е изключила“ руската енергия от санкциите, тъй като в момента тези доставки на газ и петрол не могат да бъдат осигурени по друг начин“.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ