Петролният пазар е прегрял според шефа на "Газпром нефт"

Петролният пазар е прегрял според шефа на Газпром нефт

Петролният пазар е прегрял според шефа на "Газпром нефт"

Пазарът на петрол в момента е прегрял, тъй като предлагането е по-ниско от търсенето. Но прогнозирането на ситуацията е трудно поради пандемията. Това заяви шефът на "Газпром нефт" Александър Дюков пред репортери в кулоарите на VI Източен икономически форум, предава ТАСС.

"Виждате, че потреблението сега надвишава производството. Следователно ОПЕК + предприема мерки и увеличава производството. С течение на времето това ще помогне за стабилизиране на ситуацията", каза той. Дюков добави, че все още е трудно да се предвиди ситуацията на петролния пазар за 2022 г., тъй като пандемията влияе значително върху нея.

Отговаряйки на въпроса дали е необходимо да се подсигури сделката на ОПЕК + като постоянна институция, той отговори: "Времето ще покаже дали има нужда от това".

Цената на петрола сорт Брент това лято достигна 70 долара за барел и дори надхвърли тази марка поради недостига на петролния пазар. Поради разпространението на новия "Делта" вариант на Covid-19, той леко се е коригирал.

Той също така каза, че "Газпром нефт" може да възстанови производството на петрол за кратко време, ако ограниченията на ОПЕК + бъдат облекчени до нивата от 2020 г.

"Можем да върнем производството до нивото от началото на 2020 г. и да го направим достатъчно бързо - за един или два месеца", каза той, отговаряйки на въпрос за размера на свободния капацитет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ