Сърбия и Русия договарят нов дългосрочен договор за газ

Сърбия и Русия договарят нов дългосрочен договор за газ

Сърбия и Русия договарят нов дългосрочен договор за газ

Сърбия и Русия преговарят за нов дългосрочен договор за газ. Това беше обявено след подписването на протокола от 19-тото пленарно заседание на Руско-сръбския междуправителствен комитет по търговия, икономическо, научно и техническо сътрудничество (МПК) от министъра, отговарящ за сръбското правителство за иновации и технологии, ръководител на МКГР от сръбска страна, Ненад Попович, предава ТАСС.

"В този много труден момент, когато цената на газа скочи 10-20 пъти, Русия отново е с нас. Преговорите за нов дългосрочен договор между "Газпром" и "Сърбиягаз" продължават. И най-важното е, че Борисов (вицепремиерът на Русия Юрий Борисов), голям приятел на Сърбия, ме увери, че тази зима в Сърбия ще бъде топло. Разбира се, преговорите продължават, надяваме се, че както винаги, цената ще бъде най-приемлива", каза Попович.

Той добави, че преговорите за условията за доставката на газ ще продължат по-късно в четвъртък на среща между Юрий Борисов и сръбския президент Александър Вучич.

По-рано Вучич заяви, че на срещата с Борисов ще предаде молба до руския президент Владимир Путин за помощ в контекста на енергийната криза. Във вторник той каза, че енергийната криза в Европа е причинена от факта, че страните не са сключили дългосрочни договори за доставка на газ от Русия навреме. Вучич отбеляза още, че решението на Сърбия да изгради газопровода "Балкански поток" (продължение на газопровода "Турски поток") е умен ход, тъй като осигурява на страната газ на достъпна цена. По-рано на заседание на МКГР Борисов заяви, че се надява да сключи дългосрочно споразумение за доставка на газ от Русия за Сърбия до края на 2021 г.

Замяната на дългосрочното договаряне с търговия на свободния пазар от Европа бе посочена вчера от руския президент Владимир Путин като основната грешка на ЕК, довела до шоковото поскъпване на синьото гориво. В края на миналия месец Унгария обаче сключи именно дългосрочен договор за газови доставки от Русия, с което си гарантира наличностти и едновременно с това помогна на партньора си да изпълни плановете си за тоталното отрязване на Украйна от досегашното транзитиране на газ до Европа. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ