Светът е изправен пред години на високи енергийни цени, предупреждава МАЕ

Светът е изправен пред години на високи енергийни цени, предупреждава МАЕ

Светът е изправен пред още години високи цени на енергията и високо равнище на емисиите, освен ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като търсенето достигна рекордно нива миналата година, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Франс Прес.

Икономическото възстановяване от пандемията от COVID, съчетано с необичайни метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г., което е най-голямото увеличение от 2010 г. насам, посочват от МАЕ.

В абсолютна стойност увеличението е от над 1500 тераватчаса е най-голямото в историята, отбелязва базираната в Париж агенция в шестмесечния си доклад за пазара на електроенергия.

Това е довело до ръст на цените до безпрецедентни нива, като в същото време емисиите от сектора на електроенергията са нараснали със 7% до нов рекорден връх през 2021 г., след като предходните две години бе отчетен спад.

Макар че енергията от възобновяеми източници бележи „впечатляващ ръст“, производството на електроенергия от въглища и природен газ също достига рекордни нива.

„При липсата на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да донесе допълнителна волатилност на пазара и продължаващи високи емисии“, отбелязват от МАЕ.

Изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол каза, че емисиите от електроенергия трябва да спаднат с 55 процента до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

„Поради липсата на действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат без сериозна промяна през идните три години“, коментира Бирол.

„Това показва не само колко далеч сме се отклонили от пътя към нетни нулеви емисии до 2050 г., но и подчертава огромните промени, необходими в електроенергийния сектор, за да може той да изпълни своята критична роля в декарбонизирането на по-широката енергийна система“, добави той.

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията „причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение“.

Китай отговаря за около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Тя се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища – проблем, пред който е изправена и Индия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ